Iranska medier: Tiotusentals fångar får amnesti

Publicerad 2023-02-05

”Tiotusentals” iranska fångar ska benådas, enligt iranska nyhetsmedier.

Personerna fängslades i samband med protester mot regimen.

Följ ämnen
Iran

Hundratals personer har dödats av iranska säkerhetsstyrkor i samband med protesterna som bröt ut över hela landet förra året.

Protesterna startade efter att 22-åriga Mahsa Amini dog i förvar hos den iranska moralpolisen i Teheran i mitten av september.

Sedan dess har nästan 20 000 personer gripits och fängslats. Över hundra av dem har dömts till dödsstraff. Fyra personer har redan avrättats.

Irans högste ledare Ali Khamenei

Nu har Irans högste ledare Ali Khamenei beviljat amnesti till "tiotusentals fångar" som dömts efter förra årets protester. Det rapporterar Reuters med hänvisning till den regimstyrda nyhetsbyrån Fars och nyhetsbyrån ISNA.

Enligt ISNA gäller amnestin inte de personer som dömts för spioneri, kontakt med utländsk underrättelsetjänst eller förstörelse av allmän egendom.

Benådningarna görs för att uppmärksamma årsdagen av revolutionen 1979.

Världen fördömer

Avrättningarna i Iran har lett till kraftiga fördömanden från stora delar av världen, bland annat Sverige.

”Rättsskipning och dödsstraff används som vapen av Irans regim för att straffa individer som deltar i protester och för att ingjuta skräck i en befolkning så att opposition kan slås ned”, har FN:s människorättschef Volker Türks kansli OHCHR tidigare skrivit i ett uttalande.

Även Sverige har fördömt avrättningarna.

”Sverige och övriga EU motsätter sig dödsstraffet alltid, överallt och oavsett omständigheter”, har den svenska regeringen tidigare skrivit.