Sopflod översvämmar Beirut

Publicerad 2016-02-25

Avfallet skulle flygas till Ryssland.

Men nån glömde göra klart pappersarbetet – nu svämmar Beirut över av sopfloden.

– Vi har ingen lösning men jobbar på det, säger Mona Kalot vid den ansvariga myndigheten.

Floden av avfall som ringlar genom Beirut-förorten Jdeideh har samlats ihop under en flera månader lång sopkris i den libanesiska huvudstaden. Nu svämmar den över och invånarna uppger att de knappt tar sig fram längre.

– Det här brukade vara en så vacker plats men titta nu. Vi kan knappt gå här, säger Jawanah till CNN.

Stängde tippen

Sopfloden började växa i juli i fjol när myndigheterna stängde Beiruts soptipp. Utan att öppna någon ny.

För någon månad sedan gick det så långt att soporna ”flöt” ut på gatorna i Jdeideh när en spontan soptipp började växa och till slut blev dagens gigantiska sopflod, uppger CNN.

En lösning var planerad där ett brittiskt företag skulle flyga soporna till Ryssland för vidare hantering där. Men i fredags när affären skulle slutföras så föll den på målsnöret – på grund av att företaget inte lämnat inte rätt dokument i tid, enligt CNN.

Utan president

Mona Kalot, vid Libanons myndighet för utveckling och återuppbyggnad, uppger att det i nuläget inte finns någon alternativ lösning på avfallsproblemet. Men att det är på gång, däremot verkar planerna på att exportera skräpet ha gått i stöpet.

– Jag tror inte att vi kommer flytta det utanför Libanon, säger hon till CNN.

Sopproblematiken är bara ett av flera områden där landet nu drabbats av störningar på grund av det låsta politiska läget. Sedan maj 2014 har Libanon varit utan president på grund av att olika fraktioner inom landets styre inte kunnat enas, enligt CNN.

Följ ämnen i artikeln