Förbisedd punkt bakom Erdogans Nato-val

Publicerad 2023-10-24

En förbisedd punkt i Vilnius-avtalet kan ha legat bakom Erdogans omsvängning i Nato-frågan.

I centrum: De amerikanska F-16-planen.

– Avtalet i Vilnius handlade inte bara om vad Sverige skulle göra, utan också om vad andra länder skulle göra, säger Jens Stoltenberg.

– Det gäller förstås också F-16.

Följ ämnen
Nato

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg är på besök i Sverige för att delta i konferensen ”Nato Industry Forum”, som under tisdag och onsdag arrangeras norr om Stockholm, för första gången utanför ett Nato-land.

På förmiddagen i dag hade han ett möte med statsminister Ulf Kristersson (M).

Efter att Erdogan på måndagen skickat ratificeringen av Sveriges medlemskapsansökan till det turkiska parlamentet tror både Kristersson och Stoltenberg att Sveriges Nato-medlemskap nu är nära förestående.

– Jag sätter inga datum, det har jag inte gjort någon gång, av rätt goda skäl. Jag har hela tiden varit övertygad om att vi skulle komma dit vi är nu, och det ska leda till en slutgiltig ratificering av de båda parlamenten, men datum sätter jag inte, säger Ulf Kristersson.

Inte heller Jens Stoltenberg ville sätta ett datum, men räknar med att det ska gå fort.

– Jag hade själv önskat att det skulle gått ännu fortare, och jag har pressat på för det, men nu följer vi vad vi kommit överens om, säger Stoltenberg.

Stoltenberg pratade själv med Erdogan i lördags, och säger att han då lyfte fram att både Sverige och Nato levererat på avtalet från Vilnius i somras.

”Gäller också F-16”

En förbisedd punkt i avtalet kan dock ha haft bäring på Nato-processens längsta följetong: Den om de amerikanska F-16-plan som Turkiet vill köpa.

Erdogan sa i september att han skulle släppa in Sverige i Nato – om USA gick med på att sälja plan till Turkiet.

På frågan om han diskuterat F-16-planen med Erdogan, hänvisade Stoltenberg till avtalet från Vilnius. Det beskriver bland annat hur Sverige och Nato ska öka arbetet mot terrorism.

– Men det har också en punkt, där det står tydligt att vi ska jobba för att inte bara ta bort restriktioner på svensk vapenexport till Turkiet, utan alla Nato-länders restriktioner på vapenexport. ”Reduce and eliminate barriers for arms trade”, säger Stoltenberg.

– Det gäller förstås också F-16. Det täcks av avtalet. Det har jag understrukit gång på gång. Avtalet i Vilnius handlade inte bara om vad Sverige skulle göra, utan vad andra länder skulle göra och vad Nato skulle göra som organisation. Det gäller många typer av vapensystem, också F-16.

Joe Biden.