Här är recepten

Uppdaterad 2019-11-19 | Publicerad 2012-11-29

Så lagar du klassikerrätterna som Tina Nordström, Leif Mannerström, Plura Jonasson och Per Morberg!

Köttbullar.

Köttbullar:

Tinas:

5 hg köttfärs

1 dl mjölk

1 st formfranska brödskivor

0.5 st gul lök

1 st ägg

17 g kryddmix

Pluras:

500 g köttfärs

1 stor gul lök, fint hackad

1 ägg

1 dl ströbröd

1 dl mjölk

½ dl vatten

salt och peppar

Eventuellt:

2 dl grädde

1 msk japansk soja

Salt och peppar

Leifs:

400 g nötfärs

400 g blandfärs

1 dl gräddmjölk

1 dl ströbröd

1 ägg

½ dl vatten

2 medelstora kokta potatisar

2 små gula lökar

1 msk farinsocker

3 msk ansjovisspad

2 msk konc. kalvfond

2 msk Kikkoman soja

Salt

Nymalen vitpeppar

Pers:

600 g nötfärs

½ dl ströbröd

2 dl vispgrädde

1 liten gul lök

1 msk smör

1 ägg

1 ½ tsk salt

2 krm nymalen peppar

Smör till stekning

Hamburgare:

Tinas:

800 g färs, vildsvin eller nöt

2 msk dijonsenap

0.5 msk paprikapulver

0.5 msk muskot, malen

1 krm cayennepeppar

0.5 msk rökt paprikapulver

2 tsk rökt anchochilipulver

2 tsk salt

0.5 dl kallt vatten

Ostkräm:

2 dl crème fraiche

100 g grönmögelost, ex kvibille

0.5 st citron, saft och skal

Övriga ingredienser:

4 st gula lökar med mycket skal på

8 skivor tysk sockersaltad skinka

Romansallad

4 st Ciabattabröd

1 st vitlöksklyfta, skalad

Olivolja att ringla över brödet

Pers:

600-700 g nötfärs

Salt, efter smak

Peppar, efter smak

2 msk worcestershiresås eller konjak

Olivolja

Tillbehör:

8 skivor cheddarost

2 st stora tomater, skivade

2 st rödlökar, skurna i ringar

1 st saltgurka, skuren i fyra delar på längden

Isbergssallat

Fransk senap

Ketchup

Leifs:

800 g oxfärs

2 st schalottenlökar

2 msk matolja

Salt

Peppar

1 tsk Bullfightersås

1 tsk Hickorysås (röksmak)

2 st gula lökar

4 st hamburgerbröd

Salsa:

4 st tomater

1 dl ketchup

Pluras:

800 g Högrev

200 g Talg (nötfett)

Salt

Peppar

Blanda kött och talg och mal sen på mellangrova.

Forma ca 250 grams biffar, ”löst” och låt vila på bricka i kyl

Grilla/stek och krydda.

Hamburger sauce

200 g majonnäs (Hellmans)

50 g chilisås (Heinz)

25 g ketchup (Heinz)

1 tsk Tabasco

½ tsk Estragon, hackad

50 g Bostongurka (cucumber relisch)

Salt

Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med salt.

Risotto:

Plura:

Svamprisotto

2-3 msk  olivolja

1-2  schalottenlökar finhackade

1-2 dl svamp, ex. murklor och kantarell, torkade

4 dl  Arborio ris

2 dl  rött vin

1 liter  varm buljong, ex. svamp, höns eller grönsaksbuljong

2 bitar märgben, stekt och mosad

2-3 dl parmesan, riven

Salt

Peppar

Leifs:

400 g torra kantareller rivna i jämnstora bitar

4 dl kycklingfond

3 dl risottoris

0.5 dl vitt tort vin

0.5 st finhackad charlottenlök

2 msk smör

4 msk fint riven parmesan

Saften från 1 citronklyfta

8 skivor patanegraskinka

Plockad basilika

Hyvlad parmesan – lite stekta kantareller

Per:

Musselkok:

6 dl fiskbuljong

3 dl vitt vin

1 kg kammusslor

1 kg blåmusslor

1 st kokt hummer

4 st kokta havskräftor

0.25 st rotselleri

1 st gul lök

1 st morot

0.5 st fänkål

Salt

Peppar

Olivolja

1 krm timjan

1 st lagerblad

Risotton:

2 dl avorioris

2 st schalottenlökar

0.5 st röd paprika

0.5 st gul paprika

1 st liten morot

1 st vitlöksklyfta

6 dl av buljongen från musslorna

1 dl riven parmensanost

Tina:

2 st skalade schalottenlökar

1 st skalad palsternacka

0.25 dels skalad rotselleri

2 dl avorioris

2 dl vitt vin

6 dl hett vatten

2 nypor flingsalt rejält med svartpeppar från kvarn

Salt och peppar

2 dl riven parmesanost

1 msk smör

300 g ostronskivling

2 st skalade vitlöksklyftor

1 burk kronärtskocksbottnar

30 g bladpersilja, ca 1 ask

Pannkakor:

Tinas:

2.5 dl vetemjöl

6 dl standardmjölk

3 st ägg

0.5 tsk salt

1 tsk malen kanel

1 tsk malen ingefära

3 msk smält smör

smör till laggen

vispad grädde

1 st äpple

Leifs (flamberade):

3 ägg

1 dl siktat vetemjöl

2 dl grädde

1 dl mjölk

0.5 dl vatten

1 msk socker

1 nypa salt

smör till stekning

Päronsås

4 st saftiga päron, skurna i tärningar

1.5 dl strösocker

1 msk smör

3 dl päronjuice

1 dl Xanté päronlikör

Pers:

2.5 dl vetemjöl

0.5 tsk salt

6 dl mjölk

3 ägg

3 msk smör

0.5 dl clubsoda eller fruktsoda

Färska bär med socker

… och Pluras något blygsamma:

Ett ägg per varje deciliter mjöl – och dubbel så mycket mjölk. Lite smält smör.

– Jag har inte stekt pannkakor på 15 år, säger tv-personligheten.

Källa: Recept.nu, TV3, DN, "Husmanskost" av Leif Mannerström, Mathem.se