Rutten ändrades i planets dator

Uppdaterad 2014-03-20 | Publicerad 2014-03-18

Det försvunna Boeing 777-planet avvek från den planerade resan mot Beijing.

Ändringen genomfördes genom datorsystemet i cockpit, enligt NY Times.

Men det är inte känt om rutten ändrades före eller under färd.

På tisdagens presskonferens uppgav malaysiska myndigheter att sökområdena i de två ”korridorerna”, norr och söder om Malaysia, utökats till att täcka cirka nio miljoner kvadratkilometer.

Kinesiska myndigheter har satt in 21 utplacerade satelliter för att skanna av landets territorium efter det försvunna MH370. Australiska myndigheter uppger samtidigt att de minskat sitt sökområde, och söker för närvarande ute på havet på en yta som är lika stort som Spanien och Portugal, rapporterar Reuters.

Men vad som hänt planet är fortfarande okänt.

Enligt högt uppsatta amerikanska tjänstemän var det sannolikt var någon i planets cockpit som programmerade om planets destination, enligt NY Times.

Kunnig pilot

Utredarna granskar nu radarband från det att planet lämnade Kuala Lumpur eftersom de tror att banden kommer att visa när planet bytte kurs. Detta genom att kontrollera när planet passerade ”waypoints”, virtuella markörer i luften, skriver NY Times.

Att passera dessa punkter utan att ha använt datorn ombord tyder på att planet kontrollerades av en kunnig pilot. 

Och enligt utredarna verkar det som att en ytterligare ˝waypoint” lagts till på den planerade rutten. I normala fall talar piloten om ändringen för en flygledare, i fall de på grund av vädret måste ta en annan väg.

I detta fall har den nya färdmarkören lagts till långt utanför den planerade rutten till Beijing, rapporterar tidningen.

Färdplanen ändrades

I stället för att manuellt manövrera planet knappade någon in en okänd sju- eller åttasiffrig kod i en dator som finns på en mindre piedestal mellan kaptenen och andrepiloten, rapporterar NY Times.

Planets styrsystem, Flight Management System, dirigerar planet från en punkt till en annan genom färdplanen som anges före start. Det är inte känt om styrsystemet i MH370 omprogrammerats före eller under färd.

Och misstankarna mot piloten och andrepiloten har nu stärkts, enligt NY Times.

Att planets ändrade kurs programmerats in i planets dator har stärkt utredarnas tes över att planet kapats. Och utredningsfokus har återigen satts till besättningen i cockpit.

I helgen uppgav den malaysiske premiärministern Najib Razak att myndigheterna i landet befarade att någon kapat planet. Detta eftersom någon ombord stängt av planets transpondrar för att göra det osynligt på radarn.

Men under gårdagen rapporterade malaysiska myndigheter att de trodde att något hänt med planet redan före start.

Datasystem stängdes av

Planets styrsystem redovisar sin status till datalänksystemet Acars, Aircraft Communications Addressing and Reporting System, som i sin tur överför information till en underhållsbas. Och enligt malaysiska myndigheter var Acars avstängt när piloten hördes för sista gången. Enligt amerikanska tjänstemän innebär detta att omprogrammeringen av rutten inträffade innan Acars slutat fungera.

Och enligt dem slutade Acars fungera samtidigt som radiokontakten med planet bröts och transpondrarna stängdes av.

Följ ämnen i artikeln