Så blir deras drömbröllop

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-19

Allt om gästerna Kortegen Tv-festen

Om 365 dagar säger kronprinsessan Victoria ja till Daniel Westling i Storkyrkan. Vill du ha ut det mesta av bröllopet? Ta plats vid Kungliga slottets norra sida och se brudparet vinka.

Får ett riktigt praktbröllop Victoria och Daniel gifter sig om ett år – men redan nu är förberedelserna i full gång.

Förberedelserna inför det kungliga bröllopet är i full gång. Victoria och Daniel chefar över arbetet, men spindeln i nätet är generalmajor Håkan Pettersson som i mars utsågs till bröllops­koordinator.

– Planeringen går bra och Daniels operation har inte påverkat arbetet. Han har kunnat vara delaktig, berättar Håkan Pettersson.

Planerad vink

Det finns en genomarbetad plan för festligheterna nästa år, men många detaljer återstår. De fasta bröllopsinslagen är vigsel i Storkyrkan, kortege genom Stockholm, brudparets vink från slottet och en stor bröllopsfest

Säkraste sättet att se brudparet är vid Norrbro där tusentals människor kommer att samlas. Brudparet kommer att gå ut på balkongen och vinka. Men även utmed kortegevägen kan du få en skymt av Sveriges blivande drottning och hennes prins.

– Vi har inte bestämt färdväg ännu, det är inte klart i det här läget. Men det blir en kortege, bekräftar Håkan Pettersson.

Startar vid Storkyrkan

Enligt uppgifter till Aftonbladet kommer kortegen att starta vid Storkyrkan och sluta vid Skeppsbron.

Kungen och drottningen färdades i en paradkalesch 1976.

Hovstallmästare Mertil Melin berättar att det finns många täckta vagnar att välja mellan om det skulle regna den 19 juni nästa år. Men han avslöjar inte vilken vagn som Daniel och Victoria kommer att åka i.

– En av våra vagnar som anses vara extra fin är Sjuglasvagnen. Den är tillverkad 1897 och användes bland annat vid statsbesök av Kinas president för två år sedan, berättar Mertil Melin.

Kungen och drottningen avslutade kortegen med en båttur i slupen Vasaorden som förde dem från Skeppsholmen till Logården vid Skeppsbron. Enligt uppgift till Aftonbladet diskuteras just nu en båttur med Vasaorden.

– Kronprinsessan har visat intresse för att göra likadant, berättar Aftonbladets uppgiftslämnare.

Vill du vara säker på att inte missa en minut av festligheterna så är tv:n ett säkert kort. Victorias bröllop kommer att ses av en miljonpublik världen över. Vilket tv-bolag som blir huvudansvarigt för sändningen är ännu inte klart. Kampen står mellan SVT och TV4. Hovet tar beslut om detta i höst, men de största europeiska kanalerna planerar redan portabla studior vid slottet.

Ökat intresse

Vill du bo nära de kungliga gäster som är bjudna på bröllopet måste du vara snabb att boka hotell­rum. Många av dem kommer att bo på Grand

Hotel och där bokades rum så snart bröllopsdatumet blev offentligt. Men hotellet ger ett lugnande besked.

–? Det finns fortfarande rum kvar den 19 juni nästa år. Vi märker alltid ett ökat intresse när det är något stort evenemang i stan, berättar Filip Odelius, marknadschef på Grand Hotel.

De allra närmaste släktingarna bor i gästvåningar på Kungliga slottet och Drottningholms slott.

Aftonbladets
bloggar