De kan bli årets klimatjournalister 2022

Publicerad 2022-10-25

Malin Crona, Lisa Svensson, Staffan Lindberg och Nils Resare är nominerade till Aftonbladets Klimatpris 2022.

Fyra reportrar nomineras till Aftonbladets klimatjournalistpris 2022.

Samtliga har lyckats sätta ansvarsutkrävandet i främsta rummet.

– Det här ett sätt för oss på Aftonbladet att uppmuntra en utveckling mot klimatjournalistikens 2.0, säger Jonathan Jeppsson, nyhets- och grävchef på Aftonbladet.

Aftonbladets klimatjournalistpris delades ut första gången förra året och gick då till Alexandra Urisman Otto, reporter på Dagens Nyheter.

Priset ska enligt kriterierna gå till journalister som under det senaste året utmärkt sig med särskilda prestationer inom klimatjournalistikens område och som antingen skildrat klimatförändringens påverkan inom olika samhällsområden, genomfört en granskning eller gjort avslöjanden som satt avtryck i samhällsdebatten.

Stor vikt läggs också vid det ansvarsutkrävande perspektivet, där makthavare ställs till svar för sina beslut och göranden. Priset ska uppmuntra till nytänkande och ökad kompetens inom journalistik som rör klimatförändringarna. 

– Klimatjournalistpriset sätter ansvarsutkrävandet i främsta rummet. Det här ett sätt för oss på Aftonbladet att uppmuntra en utvecklingen mot klimatjournalistikens 2.0, som inte bara är beskrivande utan även ställer makthavare mot väggen, säger Aftonbladets nyhets- och grävchef Jonathan Jeppsson.

Han sitter i juryn, tillsammans med Johan Rockström, professor i global miljövetenskap, Kerstin Brunnberg, tidigare vd på Sveriges Radio och gästprofessor vid JMG, och säger att samtliga nominerade uppfyller kriterierna.

– Årets nominerade har med sina granskningar uppfyllt prisets kriterier, både när det gäller att sätta avtryck i debatten och utkräva ansvar i klimatfrågan.

De nominerade är:

Malin Crona och Lisa Svensson, Uppdrag Granskning, SVT

I de två granskningarna ”Klimatbomben” och ”Klimatbov i ny förpackning” blottläggs effektivt hur hundratals miljoner som skulle gått till att motverka Sveriges dolda utsläppsjätte – de utdikade våtmarkerna – trollades bort och försvann, samt hur den svenska torvbrytningen gynnar den finska staten och hur klimatförstörande verksamhet kläs i semantiskt uppsnyggad språkdräkt.

– Gud jag är helt ställd. Det är jätteroligt. Men absolut ingenting jag var beredd på, säger Lisa Svensson som precis läst nyheten.

Hennes kollega i granskningarna, Malin Crona, är också upprymd över nomineringen.

– Som grävande journalist är det viktigaste att de frågorna man granskar hamnar på agendan och dagordningen. De här granskningarna har verkligen gjort det.
 

Staffan Lindberg, Aftonbladet

I ett välunderbyggt reportage, på plats bland spejande skogsvakter i ”Europas lungor” i Ukraina, visar Staffan Lindberg hur Ikea utnyttjar påstådda trädangrepp för att skövla skyddsvärd skog och lyckas dessutom med sylvasst ansvarsutkrävande punktera möbeljättens vackra hållbarhets­löften. Samtidigt knyts Ikeas underleverantörer till både miljö- och mutbrott.

– Otroligt roligt och hedrande. Klimatet är vår tids stora fråga och att vi som journalister kan berätta om den på ett sätt som inte väjer för sanningen är helt avgörande, säger Staffan Lindberg.
 

Nils Resare, Sveriges Natur

För ett avslöjande om hur svenska pensionspengar genom AP-fonderna, trots löften om motsatsen, fortsätter att aktivt stötta kinesisk kolkrafts tillväxt och hur banker och fondbolag har betydande ägarandelar i de kinesiska företag som står för utbyggnad och drift av kolkraftverk och kolgruvor världen över.

– Jag har nästan glömt bort det, då det inte fick så stort genomslag. Men jag tycker fortfarande det här är den viktigaste frågan när det gäller kolkraften, säger Nils Resare.
 

Prissumman är på 25 000 kronor och vinnaren presenteras den 28 oktober.