Polischefen: Det vi trodde var hundratals kilo är ton

Publicerad 2024-04-21

Storleken på knarkbeslagen i Sverige har förvånat många.

Även polisen är förbryllade.

– Det vi trodde var hundratals kilo har visat sig vara ton, säger Jale Poljarevius, underrättelsechef på polisen i region mitt.

Sex personer greps i gryningsräden i Nynäshamn där polisen, enligt Aftonbladets uppgifter, hittade närmare 1,5 ton kokain.

Flera av dem har kopplingar till olika kriminella nätverk i Stockholmsområdet.

Åklagaren är fåordig om gängkopplingarna och på vilket sätt männen är insyltade i beslaget.

Jale Poljarevius, som är underrättelsechef på polisen i region mitt, vill inte uttala sig om det enskilda fallet men säger att det händer att kriminella från olika nätverk samarbetar för att ta in ett stort parti narkotika.

– Pengarna både söndrar och förenar. Generellt kan man säga att vi ibland ser att de slår ihop sina påsar tillfälligt. Det är inte bara allianser som går sönder utan ibland skapas allianser också. Man hittar gemensamma fördelar i stället för att kriga. Det är väldigt komplext, säger han och fortsätter:

– Olika typer av preparat kommer från olika platser i världen. Självklart vill de som producerar ha kunder över hela världen. Det är en slags globalisering där de som har de bästa kontakterna kommer att tjäna mest pengar.

Jale Poljarevius, underrättelsechef på polisen.

”Större mängder än man tror”

Poljarevius säger att de senaste årens beslagtagna narkotikaleveranser visat sig vara betydligt större än vad man tidigare trott.

– Innan vi fick hål på Encrochat trodde vi att vi det såg ut på ett visst sätt. Sedan såg vi att det som vi trodde var hundratals kilo var ton. Vi hade ett sånt ärende i Uppsala med Gottsundanätverket som när domarna var klarade landade vi på en bit över ett ton. Så det är nog ganska mycket större mängder än vad man tror.

”Hittar alltid nya vägar”

Åklagaren i Nynäshamnsfallet säger att det rör sig om ett ”väldigt stort beslag”. Tror du att det kommer att påverka den kriminella världen?

– Det är jättesvårt att säga i nuläget. Man måste sätta sig ner och göra en samlad analys. När jag jobbade med narkotika och man gjorde större beslag tänkte man att det kanske skulle ske en påverkan på priset, men vi märkte aldrig något. Det bara rullar på. När man tror att man utplånat ett nätverk hittar de alltid nya vägar.

Följ ämnen i artikeln