Ministerns svar får svidande kritik

Uppdaterad 2015-07-14 | Publicerad 2015-05-26

Annie Lööf: "Det är ett häpnadsväckande uttalande"

Störningar i tågtrafiken har blivit vardag.

Men ansvariga ministern Anna Johansson (S) menar att hon "inte kan göra så mycket som enskild person”.

– Det är ett häpnadsväckande uttalande, säger C-ledaren Annie Lööf.

Andelen tågförseningar som orsakats av fel på järnvägsspåren har fördubblats på fem år, enligt en granskning som SvD har gjort.

Och frustrationen bland tågresenärer och pendlare är stor.

Stora förseningar

Christer Jernström, ordförande för föreningen TIM-pendlare, förklarar att tågen är försenade tre av fem dagar.

– Det är bedrövligt. Jag vet ju inte om jag kommer fram i tid till jobbet, säger han i Aftonbladet Morgons livesändning.

I samma program beskriver infrastrukturminister Anna Johansson situationen som "ohållbar". Men på frågan vad hon ska göra åt tågkaoset svarar ministern:

– Jag kan inte göra så mycket som enskild person. Jag kan inte gå ut på spåren och ställa allt till rätta.

"Häpnadsväckande uttalande"

Uttalandet från infrastrukturministern får nu skarp kritik från Centerledaren Annie Lööf.

– Det är ett häpnadsväckande uttalande. Det är förstås ingen som tror eller begär att Anna Johansson personligen ska ”gå ut på spåren och ställa allt till rätta”, men i sin roll som ansvarig minister har hon ett tydligt ansvar för att bringa ordning i det kaos som tusentals tågresenärer drabbas av, säger hon.

Lööf menar vidare att Anna Johansson ger intryck av att inte kunna erbjuda några lösningar.

Stora satsningar

– Att svara på det sättet när hon får relevanta frågor om den rådande situationen är att fly från det ansvar hon har. Det är dessutom att dumförklara väljarna, som räknar med att hon på politisk väg gör allt hon kan för att lösa problemen som de upplever.

Anna Johansson svarar att hon har en pågående dialog med Trafikverket.

– Annie Lööf hade chans i höstas att skjuta till 1,2 miljarder mer till järnvägsunderhåll, men hon var med och röstade ner regeringens budgetförslag. Därför lever vi just nu med en borgerlig budget, som Annie Lööf fattat beslut om.

I vårbudgeten presenterade regeringen en satsning på 620 miljoner på underhåll av järnvägen. Därefter ska satsningarna öka från 1,24 miljarder årligen mellan 2016 och 2018.

– Det här är ett långsiktigt arbete där vi ska ställa krav på Trafikverket och se till att de får de resurser som behövs, säger Anna Johansson.