”Stängdes in av ryska styrkor i 25 dagar – nio gravida”

Publicerad 2022-04-12

En grupp med kvinnor och flickor stängdes in i en källare i Butja i 25 dagar.

Nu är nio av dem gravida, enligt Ukrainas ombudsman för mänskliga rättigheter.

Människorättsorganisationen La Strada-Ukraine larmar om att ryska styrkor använder sexuellt våld som ett krigsvapen.

– Det här är toppen av ett isberg, säger Kateryna Cherepakha vid La Strada-Ukraine.

Följ ämnen
Ukraina

FN:s enhet för kvinnors rättigheter uppgav för säkerhetsrådet på måndagen att de fått in allt fler rapporter om sexuellt våld i Ukraina i takt med att fler människor tvingas på flykt.

På samma möte pratade Kateryna Cherepakha, ordförande för människorätts­organisationen La Strada-Ukraine, om vittnesmålen från utsatta kvinnor i landet.

Hon sa att organisationens hjälplinje fått in samtal rörande nio olika våldtäktsfall, som ska ha involverat tolv kvinnor och flickor.

– Vi vet och ser, och vi vill att ni ska höra oss, att sexuellt våld och våldtäkter används nu som ett vapen av de ryska trupperna i Ukraina, säger hon till FN:s säkerhetsråd enligt Reuters.

En pappa och hans son i källaren där de var bodde under ockupationen i Butja.

Vittnesmål från Kiev

Lyudmyla Denisova, officiell ombudsman för mänskliga rättigheter i Ukraina, uppger för New York Times att ett flertal kvinnor och flickor stängdes in i en källare i 25 dagar i Kievförorten Butja. Nio av dem är nu gravida, enligt Denisova.

Förödelsen i Butja, som var under rysk kontroll i omkring en månad, har chockat en hel värld.

Volodymyr Shepitko, 66, flydde staden när den intogs av ryssarna, men det var först när han återvände som han förstod vidden av brutaliteten.

I källaren under hans trädgårdsskjul låg en död kvinna. Hon var helt naken bortsett från en pälsjacka, och hade skjutits i huvudet. När polisen sökte igenom bostaden upptäckte de flera öppnade kondom­förpackningar, samt en använd kondom på ovanvåningen i huset, rapporterar New York Times.

I en annan ort utanför Kiev utreder polisen ett fall där en kvinna i 30-årsåldern ska ha våldtagits upprepade gånger av två soldater, skriver BBC.

Hennes man sköts till döds när han försökte skydda sin fru och sitt barn.

Kvinnan och barnet lyckades slutligen fly och kunde larma polisen.

En man med cykel går förbi en lastbil som transporterar döda i Butja.

FN utreder

Förra veckan meddelade FN att de försökte verifiera anklagelserna mot ryska soldater om våldtäkter, inklusive ”gängvåldtäkter och våldtäkter framför barn”. Då hävdade man att även ukrainska styrkor gjort sig skyldiga till sexuellt våld.

Ukraina har inte kommenterat anklagelserna, men Ryssland dementerar att de gett sig på civila.

– Som vi sagt flera gånger: Ryssland krigar inte mot den civila befolkningen, sa Rysslands vice FN-ambassadör Dmitry Polyanskiy till säkerhetsrådet på måndagen.

Han hävdade också att Ukraina och dess allierade har ”för avsikt att utmåla ryska soldater som sadister och våldtäktsmän”.

Tidigare anklagelser

Det har figurerat anklagelser om sexuellt våld sedan den ryska invasionen inleddes, den 24 februari.

Redan i början av mars sa Ukrainas utrikesministern Dmytro Kuleba att han nåtts av flera rapporter om att ryska soldater våldfört sig på ukrainska kvinnor.