Tårgas mot demonstranter i Kazakstan

TT-AFP

Uppdaterad 2022-01-06 | Publicerad 2022-01-04

Kravallpolis blockerar demonstranter i centrala Almaty, som är Kazakstans största stad. Tusentals människor har protesterat på olika håll i oljelandet mot höga gaspriser.

Polisen i Kazakstan har avfyrat tårgas och distraktionsgranater mot uppretade demonstranter i det centralasiatiska landets största stad Almaty.

Polisen började skjuta tårgas sedan människor vägrade skingra sig, uppger två AFP-journalister på plats. Enligt deras uppskattning deltog omkring 5 000 människor i demonstrationen.

Protesterna – som är oväntat omfattande – är ett uttryck för den vrede människor känner över oljelandets höga gaspriser.

Demonstrationerna började i staden Zjanaozen i den oljerika regionen Mangystau i västra Kazakstan. Inom loppet av tre dagar spred sig protesterna till flera andra städer.

Gaspriserna i regionen har nästan fördubblats på ett halvår, skriver Radios Svobodas lokala redaktion. Regeringen har redan försökt blidka protesterna och sagt att man ska minska gaspriserna med motsvarade en svensk krona per liter i regionen Mangystau.