Knivhögg ung flicka – döms till 14 års fängelse

Alice Nordevik/TT

Publicerad 2023-07-26

Polisens kriminaltekniker på platsen där flickan knivhöggs. Arkivbild.

Mannen stal två köksknivar och gick till attack mot en ung flicka, som skadades svårt.

Nu döms han till 14 års fängelse för mordförsök och grov misshandel.

Det var i början på mars som flickan, som bor i Nederländerna men hälsade på sin mormor och morfar i Sverige, oprovocerat blev attackerad i Brunnsparken i centrala Göteborg.

Hon skadades allvarligt, och även mormodern fick skador på händerna och armarna när hon försökte skydda barnbarnet. Enligt utredningen hade mannen en kort stund före angreppet stulit knivarna från en närliggande butik.

Något motiv till dådet har inte framkommit. Mannen själv har uppgett att han inte minns något av händelsen, och att han mådde psykiskt dåligt. Analyser visade att han intagit betydande mängder narkotikaklassade läkemedel före gärningen.

En utredning från Rättsmedicinalverket visar dock att mannen inte lider av en allvarlig psykisk störning. På onsdagen dömdes han därför till 14 års fängelse för dådet.

Att brottet riktades mot ett barn utan möjlighet att försvara sig är en försvårande omständighet, konstaterar Göteborgs tingsrätt.

”Enligt tingsrättens uppfattning var det av avgörande betydelse att Storgöteborgs enda specialutrustade ambulans med läkare och utrustning för blodtransfusion fanns på några minuters avstånd från Brunnsparken för att flickan skulle överleva” säger rättens ordförande, rådmannen Gunilla Åkerman, i ett pressmeddelande.

Två av rättens ledamöter var av skiljaktig mening och ville att straffet skulle bestämmas till 16 års fängelse, vilket även åklagaren yrkat på. Mannen döms även till att betala skadestånd på nästan en halv miljon kronor till flickan och mormodern.

Följ ämnen i artikeln