SD-toppen: Moskéutspelet påverkar inte Natoprocessen

Publicerad 2023-11-26

VÄSTERÅS. Sverigedemokraternas utspel om att riva moskéer har väckt reaktioner, både i Sverige och internationellt.

Experter har pekat på risken för nya problem i Natoprocessen. Men SD-toppen Aron Emilsson tror inte att utspelet kommer att påverka Sveriges väg in i Nato.

– Just den här delen tror jag inte är det som kommer att påverka Natoanslutningen, säger han.

Följ ämnen
Nato

Jimmie Åkessons utspel om att riva moskéer sprids i turkiska medier.

Utspelet följdes av att statsminister Ulf Kristersson (M) gick ut på plattformen X, tidigare Twitter, och förklarade att inga gudstjänstlokaler i Sverige rivs samt att Sverige har religionsfrihet.

Turkietexperten och före detta ambassadören Michael Sahlin har talat om utspelet som ett ”unikt säkerhetspolitiskt klavertramp” och pekat på risken att det kan påverka den svenska Natoprocessen.

Men SD:s ordförande i riksdagens utrikesutskott, Aron Emilsson, är av en annan åsikt.

– Det är alldeles för tidigt att säga. Hade det funnits en genuin ambition om att godkänna Sveriges ansökan från Turkiets eller Ungerns sida så hade man gjort det, säger han.

– Men vi vet att den vägen har varit skakig. Så just den här delen tror jag inte är det som kommer att påverka Natoanslutningen, varken kortsiktigt eller långsiktigt.

Aron Emilsson.

Säkerhetsexperter har kallat det här för ett klavertramp i förhållande till Natoprocessen, det visar en annan bild än den som du pratar om här?

– Ja, vi vet att det här är en del som naturligtvis kan göra att relationerna blir påfrestade. Men vi vet hur den svenska Natoprocessen användes under den turkiska valrörelsen, hur vi blev ett slagträ i turkisk inrikespolitik.

– Sverige har uppfyllt alla åtaganden i avtalet med Turkiet och Finland, så vi behöver inte skämmas för något som stat.

Förutom statsministern har även L-ledaren Johan Pehrson tagit kraftigt avstånd från Åkessons utspel.

Aron Emilsson säger att han förstår reaktionerna, men försvarar samtidigt partiets hållning i frågan.

– Jag förstår att man kan bli stressad i ett första skede av att det är ett väldigt tydligt budskap och att det kan stressa polariseringen mellan den muslimska världen och den västerländska, inte minst i Sverige där vi har en förhöjd terrorhotnivå.

– Vi menar samtidigt att det är viktigt att inte avstå från att identifiera de här terrorhotande miljöerna i Sverige bara för att vi är på väg att söka fler säkerhetspolitiska partners internationellt.

Följ ämnen i artikeln