Uppgifter: Polisen rundade lagen för att stoppa Paludan

Uppdaterad 2023-05-20 | Publicerad 2023-05-19

Flera gånger sa domstolen nej.

Trots det fortsatte polisen att försöka hindra Rasmus Paludans koranbränningar.

Press från politiker och muslimska grupper låg bakom beslut, rapporterar Dagens Nyheter.

Rasmus Paludans koranbränningar runt om i Sverige ledde till kraftiga reaktioner, hot från den våldsbejakande islamistiska miljön – och satte käppar i hjulet för den svenska Natoansökan.

Tio gånger har domstolar nekat polisens uppmaningar om att hindra den högerextreme politikern från att hålla allmänna sammankomster.

Men Polismyndigheten har bortsett från domsluten och stoppat Paludan ändå, rapporterar DN.

Rasmus Paludan vid koranbränningen utanför moskén på Södermalm i Stockholm.

Polisens beslut uppges bottna i hård press från flera olika håll.

Både den dåvarande S-regeringen och den sittande M-ledda regeringen ska ha tryckt på för att stoppa koranbränningarna. Något som i det senare fallet ska ha handlat om bråken med Turkiet om den svenska Natoansökan, enligt DN:s källor.

Men även de muslimska gruppernas ilska mot att Paludan nekats att bränna koraner i Stockholms innerstad, men tillåtits i förorterna, ska ha påverkat polisen.

Koranbränningen i Norrköping urartade i rena upploppsscener.

– Det är just i sådana här lägen när trycket är hårt och det blåser politiska vindar som vi ska hålla hårt i lagboken. Men det gjorde vi inte, säger en källa.

Utrikesminister Tobias Billström (M) och justitieminister Gunnar Strömmer (M) skriver i ett mejl till tidningen att Polismyndigheten varit självständig i sin bedömning. Även tidigare justitieminister Morgan Johansson (S) tillbakavisar uppgifterna.

Polisen skriver i ett mejl till Aftonbladet:

”Kammarrätten ska pröva frågan och Polismyndigheten avböjer att kommentera uppgifterna innan dom meddelas. Gällande enskilda ansökningar om tillstånd till allmän sammankomst hänvisar vi till respektive polisregion”.

Aftonbladet söker ansvariga politiker.