Sifferpanik i M – intern kritik mot ”Ulfs hemmasnickrade strategi”

Publicerad 2023-10-20

UMEÅ. Storstadsväljare och kvinnor flyr från Moderaterna, enligt partiets interna analyser – nu talar partiledningen öppet om en förestående kris.

Men planen för att locka tillbaka väljargrupperna möts av häftig intern kritik.

– Ulf är besatt av Stockholm. Hans hemmasnickrade strategi kommer göra friheten mindre på landsbygden, säger en tung M-företrädare.

Sedan valet har Moderaterna tappat väljare i storstäder och bland kvinnor. Det visar en intern analys som presenterades på partistämman i Umeå. Ett exempel är Stockholm där M har tappat fem procentenheter samtidigt som Socialdemokraterna ökar. Bara på Södermalm har M tappat 14 000 väljare enligt analysen.

Vad det gäller kvinnor lyckades S vinna nya väljare i storstäderna - samtidigt som M tappade, enligt analysen.

Läget är ytterst oroande för partiledningen - om inget görs är regeringsmakten hotad.

– Vi måste vända trenden i storstäderna om det ska bli en moderat regeringen även efter 2026, säger biträdande partisekreterare Martin Borgs.

”Ulfs hemmasnickrade strategi kommer göra friheten mindre på landsbygden”, säger en tung M-företrädare.

”SD-spöket” skrämmer väljare

Han tillägger att det även är viktigt att få tillbaka de som i dag röstar på moderaterna kommunalt men inte i riksdagsvalet.

Vad ser du för förklaring till varför det ser ut som det gör?

– Jag kan ha hypoteser, en uppenbar sådan när det gäller storstadsväljare var när Socialdemokraterna bytte ut Stefan Löfven mot Magdalena Andersson, det gav en positiv effekt för dem. Sverigedemokraterna har också skrämt bort många väljare mellan oss och Socialdemokraterna.

Den senare hypotesen benämns i partiledningen som ”SD-spöket” – att moderata väljare skräms bort av närmandet till Sverigedemokraterna och istället går till Socialdemokraterna.

Hur ska ni förhålla er till de som är kritiska till närmandet till SD?

– Huvudpoängen är “Är oron befogad”. Många saker som folk är oroade över är inte hotade, som aborträtten, fri- och rättigheter, domstolar, det är en ogrundad oro, säger Martin Borgs.

Moderaterna har nu tillsatt tre arbetsgrupper som ska ta reda på varför ovanstående väljargrupper idag inte röstar på partiet. Det handlar till exempel om att ta fram ”liberalkonservativa frågor” som gör livet bättre för storstadsbor.

Men planen möts av intern kritik. En tung moderat företrädare, som inte vill gå ut med sitt namn, säger att frustrationen över strategin är stor, i synnerhet på landsbygden.

– Problemet med Ulfs och Martins syn på detta är att en väldigt stor del av det som är strategi för storstaden gör livet svårare på landsbygden. Det kommer heller inte vara framgångsrikt. Det var landsbygden som gjorde att vi vann valet.

”Ulf pratar bara om Stockholm”

Källan pekar till exempel på en politik som Ulf Kristersson vill driva i Stockholm - att införa fler bilfria zoner.

– Ulf pratar bara om Stockholm. Hans förslag om hur man ska vinna fler storstadsväljare var en variant av ett miljöartistiskt förslag.

Ett annat exempel på frågor som M-ledningen lyft för att attrahera Stockholmare är vikten av nyetablering av vindkraft, menar källan.

Martin Borgs slår ifrån sig kritiken om att det är fel att driva liberala frågor för att locka storstadsväljare:

– Jag tror att alla moderata kommunalråd förstår att ska vi få en moderatledd regering efter 2026 så måste vi vända utvecklingen i storstäderna. Annars kommer vi inte få någon moderatledd regering, och det vore dumt för den som är moderat kommunalråd, säger han.

Olof Svensson