Upprörda protester mot hyllade mötet

När två länder legat i fejd med varandra i snart 70 år brukar alla applådera att ledarna träffas för att gräva ner stridsyxan.

Men när Kinas och Taiwans presidenter träffas i dag är många taiwaneser upprörda och oroliga.

På den internationella diplomatiska scenen hyllas mötet mellan Kinas president Xi Jinping och hans taiwanesiska kollega Ma Ying-Jeou som ett fredsmöte. Men många av invånarna på Taiwan är oroliga för att träffen är ett steg i att sälja ut öns möjlighet till riktig självständighet.

Låt oss ta det från början:

När kommunisterna under Mao Zedong tog makten i Kina 1949 efter ett långt inbördeskrig så flydde nationalisterna under ledning av Chiang Kai-Shek till grannön som då hette Formosa men sedan länge är Taiwan.

Sedan dess har det varit officiell kinesisk politik att införliva Taiwan med fastlastskina. Med våld om så behövs.

Kina vidtar än i dag stenhårda sanktioner mot något land som upprätthåller diplomatiska förbindelser med Taiwan . Därför är det bara ett fåtal mindre länder som vågar göra det. Kina  blockerar också FN-medlemskap för Taiwan.

Trots att de fungerar som två helt skilda länder har Taiwan har inte vågat utropa sin självständighet av rädsla för att det då blir krig med Kina.

Medan Kina länge var traditionell kommuniststat med stor fattigdom så har Taiwan som markandsekonomi och demokrati utvecklats i ett mycket snabbare tempo. Med den form av statskontrollerad marknadsekonomi som infördes för 25 år sedan har Kina delvis kommit ifatt.

Men Peking har aldrig släppt önskan om att bilda ett gemensamt Kina.

Många av de taiwaneser som aldrig satt sin fot i Kina är livrädda för att det ska bli verklighet. Upprörda protester har föregått toppmötet som bara offentliggjordes fyra dagar innan det skulle bli av. De vill ha möjligheten till äkta självständighet. Medan de anhängare av nationalistpartiet KMT som en gång flydde från Kina är mer positiva till återförening.

Taiwans nuvarande president Ma tillhör den gruppen. Under honom har handeln med Kina ökat kraftigt liksom flygförbindelserna mellan de två länderna.

Ma vill kröna sin karriär med ett historiskt möte med Kinas president. För honom är det också ett sista försök att vända opinionen inför valet i januari. Ma är extremt impopulär och alla opinionsmätningar pekar på en brakförlust och en comeback för partiet DPP som absolut inte vill ha någon återförening.

För Kina är det också viktigt att försöka ge Ma extra skjuts i valet men utan att för den skull göra något som kan ses som ett erkännande av Taiwan. Därför träffas de på neutral mark i Singapore. Utan flaggor.

Mötet mellan de Ma och Xi ska också ses i ljuset av att Kina uppträder alltmer aggressivt i närområdet, särskilt när det gäller de territoriella kraven i Sydkinesiska sjön. Taiwan, Vietnam och Filippinerna gör också anspråk på delar av området.

Kina har till och med byggt konstgjorda öar för att lägga kraft bakom sina anspråk. Vilket fått USA att reagera genom att skicka in amerikanska krigsfartyg i området som i dag av alla utom Kina anses vara internationellt vatten.

USA är också garanten för Taiwans försvar.

Om DPP vinner valet i januari kommer spänningarna med Kina att öka.

Följ ämnen i artikeln