Föräldrar ockuperar vallokaler för att få rösta

Uppdaterad 2017-10-02 | Publicerad 2017-09-30

BARCELONA. De äter frukost, läser tidningen, visar film och håller yogalektioner.

Föräldrarna vid Escola Jujol i centrala Barcelona hämtade inte sina barn från skolan i fredags - de ockuperade den istället.

– Vi har samlats här för att möjliggöra för människor att rösta imorgon, säger Ferran Abarca, 38.

Ryggen gör lite ont efter att han sovit på liggunderlag i ett av skolans klassrum, men humöret är på topp. Ferran Abarca, hans hustru, och familjens två barn på 7 och 3 år har alla sovit över på barnens skola Escola Jujol.

Nu turas han och hustrun om att gå hem med barnen och duscha och göra sig redo för resten av helgen.

– Barnen frågar och vi försöker förklara vad som pågår, vad demokrati är, och varför vi tycker det är viktigt att få rösta. De tycker det är lite tråkigt, de förstår inte helt och hållet, skrattar han.

Han är övertygad om att ockupationen är värd både ryggsmärtan och barnens prövade tålamod.

Inte använda våld

Hittills har den lokala polisen Los Mossos d’Esquadra, ”Mossos” i folkmun, besökt skolan fyra gånger sedan fredagskvällen. De har informerat om att omröstningen om katalansk självständighet från Spanien, som är planerad till imorgon, är olaglig enligt en dom i den spanska högsta domstolen, och att de har i uppgift att spärra av de skolor som ska vara vallokaler.

Men de säger också att de inte kommer att använda våld om det finns människor i byggnaderna.

Därför har föräldrar till skolbarnen här, och andra som vill, bestämt sig för att vara i skolan. Rektorn har gett sitt godkännande, och Ferran Abarca upplever att även den lokala polisen, utan att säga det, låter föräldrarna vara.

– Mossos väljer inte sida. Men de hjälper ju oss genom att inte göra något mer än att informera oss. Men vi vet inte vad Guardia civil kommer att göra imorgon däremot.

Tusentals ur den nationella polisstyrkan har för första gången på flera år beordrats till den autonoma regionen Katalonien inför morgondagens omröstningsplaner.

Under september har de stormat det regionala styrets myndigheter, stängt ner vallokaler och webbsajter, och gripit politiker.

”Har en astrologiaktivitet”

Ferran Abarca och hans medockupanter vet inte om det är Guardia civil eller Mossos som kommer att dyka upp vid 6 på söndagsmorgonen, då spanska myndigheter krävt att byggnaden och tusentals andra vallokaler ska stängas.

Kataloniens regering har samtidigt bedyrat att de 2 315 vallokalerna ska hållas öppna.

– Vi har sagt att vi har en astrologiaktivitet, och att vi inte kan stänga skolan klockan 6. Redan vid 4.30 ska vi ha en yogalektion, vi får väl se om vi orkar vakna till den. Men vi är inte oroliga för våld från polisen. Vi är mer oroliga över vad som sker i vårt samhälle, säger Ferran Abarca.

Han är själv övertygad ja-väljare för en självständig katalansk republik. Han säger sig vilja ha en självständig stat av många skäl, kulturella, språkliga, historiska. Men i diskussioner med släktingar i andra delar av Spanien har Ferran Abarca också börjat framhäva att omröstningen den här gången handlar om värdighet.

– Alla familjer i Katalonien har släktingar runt om i Spanien som inte håller med oss, det är lite svårt att förklara för dem. Vi har en blandad kultur, och det är väl det som är så fantastiskt.

”Övergivna”

Nyhetsbyrån AFP har talat med människor i andra regioner i Spanien som uttryckt varför man inte vill se en självständig katalansk stat. I grannregionen Aragon till exempel känner sig invånare ”övergivna” av den rika katalonska regionen, enligt författaren Sergio del Molino, som själv är från Aragon:

– Ekonomin och det dagliga livet för människor i Aragon skulle påverkas massivt om det uppstod en gräns, säger han.

I Valenciaregionen känner olivoljeproducenten Amador Peset sig sorgsen över att eventuellt förlora en granne:

– Det här är ett steg bakåt. Min familj i Barcelona tycker att det här är galenskap. Katalaner kritiserar Madrid men glömmer bort resten av landet. Mina oljeflaskor, mina etiketter kommer från katalanska företag, jag behöver dem för att exportera, säger han till AFP.

Följ ämnen i artikeln