Borgmästaren Josep kan gripas – om hans invånare röstar

Uppdaterad 2017-10-01 | Publicerad 2017-09-30

BARCELONA. På söndagen kan borgmästaren Josep Triadó, 43, gripas bara för att han öppnar vallokalerna i kommunen Premia de dalt.

Då är det tänkt att omkring fem miljoner röstberättigade ska besluta om självständighet för Katalonien - men omröstningen har dömts ut som olaglig av spanska regeringen.

– Jag är inte rädd, jag har mina invånare med mig, säger Josep Triadó.

Sedan den 7 september, när det katalanska parlamentet beslutade om lagar för att genomföra självständighetsomröstningen den 1 oktober, har Josep Triadó fått flera viktiga dokument skickade till sig.

De kommer från den spanska regeringen, från justitiedepartementet, och från den lokala polisen, Los Mossos d’Esquadra, ”Mossos” i folkmun. Alla handlar om att omröstningen är olaglig.

– Bara genom att öppna vallokalerna imorgon begår jag en olaglig handling. Vi behandlas som att valsedlarna är farliga vapen, vi har tvingats gömma valurnorna, säger han.

Triadó kommer att anklagas för olydnad, provokation, att ha påtvingat sin makt över andra, och för att ha använt kommunala medel felaktigt, står det i dokumenten.

”Tänker sova över”

Men vallokalerna, allt från en musikskola till bibliotek och ett dagcenter för äldre brukar vara öppna på helgen.

Och de är definitivt öppna den här helgen.

– De kommer att vara öppna, som alltid. Faktum är att lokalerna är öppna extra länge den här helgen. Det finns människor som tänker sova över i lokalerna så att de inte kan stängas av polisen, säger Josep Triadó.

Han är en av över 700 borgmästare som har fått samma besked av den spanska regeringen: tillåter ni omröstning i Kataloniens fyra provinser så begår ni brott.

– Hur kan folkets vilja vara ett brott? Det är otroligt. Det har bara gått 40 år sedan det här landet var en diktatur. Min morfar som är 91 år säger att han känner igen det som händer nu från Francoregimens tid.

Dömts som olaglig

En liten vit valsedel ligger på bordet. Frågan som de röstberättigade ska svara på lyder ”Vill du att Katalonien ska bli en självständig stat i form av en republik?”. Där finns två små rutor, den som röstar kan välja på ”Sí” och ”No”.

Den spanska regeringen har via en dom i författningsdomstolen dömt ut omröstningen som olaglig. Dessutom har man sänt den nationella polisstyrkan Guardia civil till Katalonien de senaste veckorna för en rad åtgärder. De har bland annat övertagit kontrollen över det regionala finansdepartementet, tagit flertalet politiker till häkte, beslagtagit röstsedlar, gjort razzior och besök på separatistiska nyhetssajter och förbjudit politiska möten.

Ett brott mot grundläggande mänskliga rättigheter, enligt den katalanske regionpresidenten Carles Puigdemont.

Josep Triadó tror att den spanska regeringens bryska varningar kan ha gjort fler katalaner benägna att rösta. En majoritet av Kataloniens invånare har i opinionsmätningar uppgett att de vill ha en folkomröstning i frågan om självständighet, men det är jämnt mellan ja och nej-sidan.

– Nu säger många till mig att de vill gå och rösta av demokratiska skäl. Oavsett om de är för eller emot självständighet. Mitt jobb är att stå upp för båda gruppernas rätt att rösta, säger Triadó.

Står över partipolitik

Triadós och Puigdemonts parti, liberala PDeCAT, är del i den stora Ja-koalitionen, Junts pel Sí (Tillsammans för ja), sedan 2015. Precis som vänsterpartiet Esquerra Republicana, vars organisationssekreterare Monica Palacín Paris, 44, Aftonbladet träffar dagen före omröstningen.

– Vi vill göra allt vi kan för att låta folket här bestämma om vi ska bli en självständig stat, säger Monica Palacín Paris.

Hon säger, likt många andra, att frågan om självständighet står över partipolitik. Först efter att frågan om ja eller nej har fått en rättvis chans får folket välja vilket parti de vill stödja, är hennes devis.

– De senaste veckornas diktatoriska beteende från spanska staten har väckt mångas önskan om att få utöva sin demokratiska rätt. Oavsett om de vill ha självständighet eller inte. Jag tror att många kommer att rösta imorgon, fler än vad som funderade på att göra det i början av september, säger Monica Palacín Paris.

Om folkomröstningen blir av och ja-sidan vinner har den styrande koalitionen i Katalonien sagt att man kan utropa självständighet från Spanien inom 48 timmar. Det regionala parlamentet har också antagit en lag om hur en övergång till en katalansk republik ska gå till.

Följ ämnen i artikeln