M köpte ”Hédi Fried” på Google: ”Borde inte ha skett”

Publicerad 2022-09-09

En skärmdump som visar annonsen som dök upp när man googlade ”Hédi Fried” på fredagsmorgonen.

Moderaterna köpte googlingen ”Hédi Fried”.

Den ledde till en artikel där Fried säger att Kristersson aldrig lovade henne att M inte skulle ha samröre med SD.

”Det var beslut av en enskild medarbetare. Det borde inte ha skett.” skriver Moderaternas presstjänst om annonsköpet.

Inför valet 2018 träffade förintelseöverlevaren Hédi Fried partiledarna för att prata om demokratin som hon menade var i fara. Enligt en artikel i Dagens Nyheter sa Fried att Ulf Kristersson lovat henne att inte ha något samröre med Sverigedemokraterna, något som Kristersson förnekat.

Och googlade man på ”Hédi Fried” på fredagsmorgonen toppades sidan av en annons finansierad av Moderaterna. Den ledde till en SvD-artikel med rubriken ”Kristersson: Bröt ej löftet - Hédi Fried: Löfte om alliansen”.

Artikeln är från 2019 och där står att Kristersson och Fried är överens om att Kristersson inte lovade att Moderaterna aldrig skulle samarbeta med SD, utan att löftet gällde Alliansen och var specifikt för valet 2018. Han säger sig ”ha ringt upp Hédi Fried och de ska enligt honom tillsammans ha kommit fram till att de delade den uppfattningen”.

”Det var ett beslut av en enskild medarbetare att köpa sökordet på Google. Det borde inte ha skett. Så fort vi blev uppmärksammade på detta så agerade vi omedelbart och stoppade det.” skriver Moderaternas pressavdelning till Aftonbladet.

I annonsen ska Moderaterna dessutom ha ändrat den rubrik som SvD:s journalist hade satt, enligt tidningens redaktionschef Martin Ahlquist. Från SvD:s Google-rubrik ”Ulf Kristersson nekar till brutet löfte mot Hédi Fried” till flera olika egna varianter. Bland annat “Hédi Fried: Han bröt ej löftet”.

Följ ämnen i artikeln