Nya uppgifter: Ryskt fartyg vid Nord Stream dagar innan explosionen

Publicerad 2023-04-28

Bara dagar innan Nord Stream exploderade befann sig det ryska specialfartyget vid ledningarna.

Ombord fanns ubåtar utrustade med gripklor, strålkastare och kameror.

Men besättningen räknade inte med fotografen ombord på ”Nymfen”.

Under en rysk militärövning på Östersjön i höstas begav sig ett antal fartyg iväg ”på en egen liten resa mot Bornholm”, som säkerhetsexperten Joakim von Braun uttrycker det.

– Det var en bloggare som först skrev om det här för en månad sen. Det såg ut som en specialstyrka för undervattensoperationer. Med bland annat en fregatt, två bogserfartyg och specialfartyg.

Alla skepp hade sin transpondrar på och kunde spåras. Utom ett: SS-750.

– Eftersom skeppet inte hade sina transpondrar på fanns det inga totala bevis på att det varit där. Men så kontaktade den här danska journalisten på Information det danska försvaret. Då fick han bevis på att de varit där. Det är en lång historia kort.

Danska flottan bekräftar nu till tidningen Information att patrullbåten ”Nymfen” tagit bilder av specialfartyget i närheten av Nord Stream bara fyra dagar innan explosionerna.

Gripklor och strålkastare

SS-750 är ett ryskt specialfartyg byggt för att kunna genomföra operationer på havets botten. Ombord fanns två ubåtar, varav en av typen AS-26 Priz.

– Den har gripklor på utsidan och kameror och strålkastare så att besättningen ombord kan se vad man håller på med nere på botten. De är stora och tunga med tjocka väggar och tredubbla fönsterrutor eftersom de ska kunna gå ned på åtminstone en kilometers djup, säger Joakim von Braun.

SS-750 byggdes om i mitten på 90-talet för att bland annat kunna genomföra ubåtsräddningar. Enligt Joakim von Braun står landet för mer än hälften av alla ubåtsolyckor någonsin. En statistik som har sina förklaringar.

– Det sker ofta olyckor i den ryska krigsmakten. Folk springer omkring halvberusade. De har dålig kvalitet på sina grejer. Det är dålig kvalitet på arbetarna. Det slarvas mycket.

Men SS-750 kan även användas för undervattenssabotage.

Tyder det här på att ryssarna kunnat sabotera Nord Stream?

– Oh ja, visst är det så. Jag tror att tanken var att man ville varna väst för att gå för långt i Ukraina och tala om att Ryssland har kapacitet att genomföra sabotage på havets botten.

Följ ämnen i artikeln