Föremål hittat vid Nord Stream: ”Som en antenn”

Uppdaterad 2023-03-15 | Publicerad 2023-03-14

Gazprom har hittat ett föremål vid Nord Stream 2 rapporterar Berlingske.

Enligt Vladimir Putin ser det ut som en antenn.

– Det kan vara för att detonera en sprängladdning, säger den ryske presidenten.

Ryska gasjätten Gazprom ska ha hittat ”antennen” cirka 30 kilometer från platsen där Nord Stream-ledningen exploderade.

Det hävdar den ryske presidenten Vladimir Putin, enligt Reuters.

”Specialister tror att det kan vara en antenn för att ta emot en signal för att detonera en sprängladdning. Det är möjligt, planterats under rörledningen”, säger Vladimir Putin.

Reuters skriver vidare att de tagit del av ett brev som visar att danska myndigheter undersökt om föremålet utgör en fara.

Utrikesminister Lars Løkke Rasmussen bekräftar för TV2 att myndigheterna utreder ärendet.

– Bedömningen från våra myndigheter är att det inte finns någon omedelbar säkerhetsrisk och därför ingen fara för människoliv eller fartygstrafik, säger han.

Ryssland: Samarbete avvisades av Sverige

På tisdagen skrev Rysslands FN-representant Vasily Nebenzya ett brev till generalsekreteraren Antonio Guterres där han meddelade att tyska, danska och svenska myndigheter nobbat Rysslands förslag om att samarbete i Nord Stream-utredningen, rapporterar ryska nyhetsbyrån Tass.

Nebenzya skriver att länderna hävdat att de ryska myndigheterna hållits informerade om de pågående utredningarna. Någon han själv säger inte stämmer.

"Sanningen är att myndigheterna i Danmark, Tyskland och Sverige utan rimlig förklaring avvisat alla erbjudanden från den ryska federationen om att samarbeta för att identifiera förövarna bakom attackerna mot rörledningarna”, skriver han.

Gasläckan vid Nord Stream 2 utanför Bornholm.

Följ ämnen i artikeln