Jamal förlorade 14 familjemedlemmar i jordbävningen: ”Jag har förlorat allt”

Publicerad 2023-09-24

Nästan 3000 människor har dött och ytterligare 5500 har skadats efter jordbävningen i Marocko.

Jamal, 25, förlorade 14 av sina familjemedlemmar.

– Jag började gräva och hittade min mamma, pappa och lillebror döda under rasmassorna, säger han.

Tiotusentals människor har lämnats hemlösa i vad som beskrivs vara landets dödligaste jordbävning sedan 60-talet. Enligt FN beräknas 300 000 människor ha drabbats på ett eller annat sätt.

Skalvet hade sitt epicentrum långt under jord i Atlasbergen, några mil söder om Marrakesh. Jamal, 25, lever i en av de hårt drabbade byarna i provinsen Al-Haouz.

– Jag var ute men mina föräldrar och lillebror sov hemma, alla dog.

”Alla skrek och ropade på hjälp”

25-åriga Jamal har förlorat 14 familjemedlemmar i jordbävningen i Marocko.

8 september började som en vanlig dag, på kvällen gick Jamal ut med sina vänner.

De tittade på en fotbollsmatch på ett kafé. Lite senare lämnade de lokalen för att åka hem men först skulle Jamal köpa grönsaker och bröd, något som hans mamma hade bett honom göra. Men tio minuter senare förändrades allt.

– Vi såg ett blått sken i himlen och sedan smällde det högt. Allt hände på bara några sekunder, alla byggnader rasade och elektriciteten gick av. Vi kunde inte se någonting, alla började skrika och ropa på hjälp. Jag och mina vänner försökte hjälpa de i nöd.

Till en början trodde Jamal att jordbävningen hade bara drabbat ett litet område, att hans familj befann sig i säkerhet. Kort efter fick han reda på att flera byar i provinsen hade förstörts.

– Jag var förvirrad, jag visste inte vad jag skulle göra. Det var läskigt, det var som att befinna sig i ett krig.

Han skyndade sig hem.

”Hittade min mamma död”

– Det enda som jag tänkte på var om jag skulle hitta min familj vid liv eller om jag skulle hitta dem döda.

Väl framme möttes Jamal av en förskräcklig syn, hans hem hade rasat – hans föräldrar och 17-årige lillebror befann sig under rasmassorna.

– Jag kände mig uppgiven. Det var mitt barndomshem, jag har spenderat hela mitt liv där med min familj. Det var väldigt svårt att se, jag började bara gråta.

Med sina bara händer började han gräva.

– Jag hoppades på att hitta dem vid liv. Först hittade jag min mamma död. Jag grävde vidare och hittade min pappa död, han hade fått stora sår på kroppen. Sist hittade jag min lillebror, hans ben hade kapats av. Deras kroppar hade svullnat upp. De fick en plågsam död, säger han och fortsätter:

– Min lillebror skulle dagen efter resa till Marrakesh för att plugga där. Han hade packat ihop allt, jag hittade honom död med sin resväska bredvid honom.

I skalvet förlorade Jamal även flera andra släktingar – sammanlagt förlorade han 14 familjemedlemmar.

Kvar vid liv har Jamal två andra syskon.

– Det sista min pappa sa till mig var att jag skulle ta hand om min äldre syster och sjuka bror. Han kände nog på sig att han skulle dö. Jag känner ett stort ansvar för dem nu. Det känns tungt, jag har förlorat mina föräldrar och allt jag hade. Jag vet inte vad jag ska göra.

”Fick ingen hjälp”

Efter jordskavet var vägarna till byn blockerade. Det tog över en dag för räddningstjänsten att ta sig fram, berättar Jamal.

– Vi fick göra allt själva, vi tog ut de döda och fick ingen hjälp. Vi levde i skräck, att gräva upp helt förstörda lik ur rasmassorna var inte lätt.

Jamal säger att många människor har förlorat sina hem och att det finns en oro inför vintern.

– Vi behöver hjälp, allt i byn har rasat. Vintern är kall och vi har ingenstans att ta vägen. Det finns inte tillräckligt många tält.

På nätterna sover Jamal bredvid rasmassorna av sitt barndomshem.

– Innan jordbävningen hade jag drömmar, jag drömde om att skaffa en familj. Jag drömde om att resa och jobba i utlandet. Men idag har jag inga drömmar, alla mina drömmar har försvunnit. Jag har ingen framtid.

Följ ämnen i artikeln