Operastjärna döms för sexofredande av minderårig

Publicerad 2018-05-29

Operasångaren åtalades för sexofredande av en minderårig pojke på ett hotellrum utomlands.

Han döms nu till villkorlig dom, skadestånd och att betala advokatkostnader.

– Jag rörde honom bara en gång, har mannen erkänt.

Operasångaren åtalades misstänkt för sexofredande av en minderårig pojke på ett hotellrum utomlands hösten 2016. Han är anställd på en av landets största kulturinstitutioner och har genom åren haft ledande roller i Sverige och vid gästspel utomlands.

Han har erkänt att han vid ett tillfälle vidrört könsorganet på målsägande då denne låg och sov. Då pojken vaknade och protesterade slutade han.

”Kämpat mot sexuella fantasier”

Mannen har i förhör sagt att han periodvis och länge kämpat mot sina sexuella fantasier. I det här fallet mellan sexuell upphetsning och skam, två sidor som bråkade med varandra. Han hade en erotisk dröm och i samband med det vidrörde han pojken av misstag.

– När jag blev medveten om vad som hände tog jag direkt bort handen, har mannen sagt.

Han döms nu i Södertörns tingsrätt för sexuellt ofredande till villkorlig dom och 30 dagsböter, 12 000 kronor och att betala 11 875 kronor i skadestånd.

Gärningen får enligt tingsrätten stöd av målsägandes berättelse.

Operasångaren är tidigare ostraffad och utgångspunkten för sexuellt ofredande är böter. Om det finns försvårande omständigheter kan det bli fängelse.

Tingsrätten anser att brottet är så allvarligt att det krävs särskilda skäl för att inte döma till en månads fängelse, mannen har vidrört en persons könsorgan om än under ett kortvarigt förlopp. Brottet är begånget mot ett barn som varit i stark beroendeställning till honom, de har befunnit sig utomlands och pojken har inte haft möjlighet att söka hjälp eller stöd hos någon annan vuxen person.

Genomgått behandling

Då mannen på eget initiativ efteråt genomgått en omfattande behandling för att komma till rätta med orsaken till sina problem, blir domen dock villkorlig.

Enligt tingsrätten har mannen inkomster nog att ersätta staten för målsägandebiträdets och försvararnas kostnader, 15 000 kronor, en total återbetalningsskyldighet anses alltför betungande i förhållande till brottet.

Mannens försvarare, advokat Ulrika Borg, säger att de är nöjda med att åklagaren valde att justera gärningspåståendet.

– Min klient har erkänt att han endast vidrört målsägande en gång vid ett tillfälle, inte två som det ursprungligen påståtts, och har underkastat sig ansvar för det. Även skadeståndskravet justerades som vi medgav, så till vida var alla parter nöjda med utfallet, säger Ulrika Borg.

”Vi har inga kommentarer”, skriver målsägandebiträdet, advokat Anna Edelhjelm, i ett sms.

Följ ämnen i artikeln