SD-politikern om beskjutningen: ”Trodde vi skulle bli ihjälskjutna”

Publicerad 2018-08-28

Bussen med tre personer blev beskjutna på en väg i Skaraborg i helgen.

Ombord fanns SD-politikern Sara-Lena Bjälkö:

– Jag trodde att vi skulle bli ihjälskjutna, säger hon till GT.

Enligt polisen avlossades dock inga skarpa skott mot fordonet.

Natten till söndag körde en bil om en buss på en liten väg i Skaraborg, varpå ett vapen avlossades i närheten av bussen, i vilken tre personer befann sig.

Sara-Lena Bjälkö.

En av dem som satt i bussen var riksdagspolitikern Sara-Lena Bjälkö från Sverigedemokraterna, som nu berättar för GT om händelsen.

– Vi blev omkörda av en bil som sköt mot oss. Det var ett vapen. Men jag vill inte gå in på mer detaljer om just det, säger hon till tidningen och fortsätter:

– Jag trodde att vi skulle bli ihjälskjutna.

Ingen person skadades dock vid händelsen.

På väg hem från dragracingtävling

GT skriver att Bjälkö befann sig på platsen i ett privat ärende och att bussen de färdades i inte hade några partisymboler på sig.

Enligt P4 Skaraborg var Bjälkö med sällskap på väg hem från en dragracingtävling på den så kallade Moholms-strippen i Skaraborg.

Inledningsvis misstänkte polisen att bussen blivit beskjuten men senare på måndagskvällen meddelade man att så inte var fallet.

”Från en förbipasserande bil avlossades någon form av vapen i luften. Det var inga skarpa skott och fordonet träffades inte”, skrev polisen senare på sin hemsida.

Utreds som hatbrott

Inledningsvis tydde ingenting på att händelsen hade någon koppling till riksdagsledamotens kandidatur men under tisdagen uppgav Helena Trolläng, regional utredningsenhetschef för demokrati och hatgruppen i region Väst, för SVT Nyheter Väst att händelsen utreds som hatbrott.

– Vi kan inte utesluta att det har med politik att göra men det finns i nuläget inget som talar för hatbrott med politiska tecken. Vi jobbar brett och av utredningstekniska skäl kan jag inte kommentera så mycket mer detaljer än att det pågår en intensiv förundersökning av allvarlig karaktär.

Säpo kopplades även in snabbt i utredningen under förra helgen.

– Vi är informerade om att polismyndigheten har en förundersökning som rör en av våra skyddspersoner, sa Gabriel Wernstedt, pressekreterare på Säkerhetspolisen till Aftonbladet under måndagen.

Följ ämnen i artikeln