7 saker du måste veta om näthat

Uppdaterad 2015-09-22 | Publicerad 2015-08-31

1. Alla former av mobbning som har koppling till skolan - även näthat - måste utredas av dem som har ansvar för just den skolan. Det gäller även om det som har hänt inte inträffade på skolans område eller under skoltid. Det är alltid skolans jobb att se till att det slutar.

2. Lärare och rektor har anmälningsplikt. Det betyder att en lärare som ser en elev utsättas för någon form av mobbning måste anmäla det till rektorn. Det spelar ingen roll om det hänt i korridoren, på skolgården eller på internet. Rektorn ska sedan anmäla händelsen till sin chef.

3. Råkar du ut för något obehagligt på nätet eller i sociala medier så ska du berätta det för en vuxen på skolan. De ska hjälpa dig. Om du inte får den hjälp du behöver kan du göra en anmälan till Barn- och elevombudet.

4. Det är viktigt att du polisanmäler, även om du är osäker på om det som hänt är ett brott. Och gör det snabbt – då är det lättare för polisen att utreda. Ofta behöver polisen begära ut information från internetoperatörer, och den informationen sparas bara i sex månader. Anmäl brottet genom att uppsöka närmaste polisstation eller ring 114 14. Det kan vara svårt för dig att avgöra om du utsatts för brottsligt näthat, men polisen hjälper dig att göra den bedömningen. Om det är akut kan du alltid ringa 112.

5. Tänk på att spara bevisen själv. Skriv inte bara ut på papper, utan spara även digitalt. Trots att det kan kännas jobbigt att ha kvar ett hotfullt meddelande är det viktigt att inte radera mejlet eller inlägget. Ta skärmdumpar, så har du bilder, kommentarer eller inlägg sparade även om de skulle raderas. Du kan också be någon titta på originalet. Om ärendet skulle gå till rättegång kan den personen vittna om att din skärmdump inte är manipulerad.

6. För att få bort kränkande material från nätet ska du vända dig direkt till nättjänsten som missbrukats. Det kan också leda till att personen som hotat dig blir avstängd. Men gör inte det förrän du har sparat bevisen.

7. Om den misstänkte är under 15 år inleder polisen ingen förundersökning, även om brottet faller under allmänt åtal. Istället lämnar polisen ärendet vidare till socialtjänsten. Det betyder inte att det som hänt var lagligt, bara att ingen kan straffas för det. I en sådan process kan även unga under 15 år dömdas till skadestånd. Om det är underåriga som begått brottet kan också föräldrarna tvingas att betala en del av skadeståndet.

Källa: Skolinspektionen och polisen.

Följ ämnen i artikeln