Tonåringar häktas för inblandning i tre mord

Misstänks för delaktighet i morden i Västberga och Tullinge

Publicerad 2023-10-17

De ska ha gett instruktioner till den misstänkte skytten – och hjälpt honom att utföra dåden.

Nu har två tonåringar – en pojke och en flicka – häktats för inblandning i morden på tre personer i Västberga och Tullinge.

– Det är fruktansvärda händelser, säger åklagare Mats Ihlbom.

I slutet av förra veckan sköts tre människor ihjäl i Stockholmsområdet inom loppet av 25 timmar. På tisdagseftermiddagen häktades två tonåringar, misstänkta för delaktighet i de blodiga dåden.

– Tingsrätten fattade beslut i enlighet med våra framställningar, säger åklagare Helena Nordstrand, som leder förundersökningen tillsammans med Mats Ihlbom.

Den ena personen häktas på sannolika skäl misstänkt för anstiftan till mord i tre fall, anstiftan till mordförsök i två fall och grovt vapenbrott. Den andra häktas misstänkt för medhjälp till samma brott.

Enligt Expressen rör det sig om en pojke och en flicka.

Kan vara fler inblandade

Förhandlingarna hölls i Södertörns tingsrätt. De omgärdades av sträng sekretess.

– Det är med hänsyn säkerheten för de misstänkta och deras anhöriga, säger Helena Nordstrand.

De båda nekar till brott.

– Jag kan inte säga mer om utredningsläget än att vi har de misstankar som går att utläsa av dokumenten. Och det är på goda grunder som vi har de misstankarna, säger Mats Ihlbom.

Polisinsats efter dubbelmordet i Tullinge.

Av domstolshandlingarna framgår att en fjärde person är misstänkt för brott i utredningen. Denne är dock inte gripen.

– Det rör medhjälp till mord. Den misstänkte sitter frihetsberövad i ett annat ärende så jag gjorde bedömningen att personen kunde släppas i det här fallet.

Misstänker du att fler personer är inblandade?

– Det går inte att utesluta.

16-åring gripen för mord

I går häktades en 16-årig pojke, misstänkt för att ha utfört morden.

Han ska ha varit på rymmen från ett HVB-hem i Linköping. Trots pojkens unga ålder konstaterade en domstol redan för två år sedan att han hade en ”gedigen bakgrund inom kriminalitet och våld”.

– Här i föreningslivet har han alltid skött sig, och han har alltid varit en bra kille och en god lagkamrat. Men jag hörde i somras att han hamnat snett igen, det märker man när de slutar komma på träningar, har en idrottsledare som känner pojken tidigare sagt till Aftonbladet.

Strax före klockan 01 på natten den 12 oktober ska 16-åringen ha tagit sig in i en villa i Västberga och skjutit ihjäl en småbarnspappa. Ett drygt dygn senare misstänks han ha öppnat eld inne i en känd artists bostad i Tullinge. Skotten dödade två kvinnor.

Pojken nekar till anklagelserna.

Bland dödsoffren finns en småbarnspappa i Västberga.