Kristerssons dystra julklapp – Åkesson tar hans väljare

SD: Storlek har betydelse

Publicerad 2023-12-06

Sverigedemokraterna sväller – Moderaterna krymper.

Väljarbarometern för december är ingen munter julklapp för Ulf Kristersson.

– Det börjar se illa ut, han börjar komma ner på allvarliga siffror, säger Demoskops opinionschef Johan Martinsson.

Julefriden ser inte ut att sänka sig över Rosenbad ännu.

I Aftonbladet/Demoskops decembermätning backar Moderaterna mest av alla partier och når en nivå på 17,2 procent. Sverigedemokraterna ökar mest och får 22,9 procent.

Gapet mellan de båda partierna är nu hela 5,7 procentenheter – en nivå som inte skådats sedan 2019, enligt Demoskop.

Opinionschef Johan Martinsson förklarar läget med att SD har en ”drömsituation”. Det vill säga stort inflytande över regeringens politik men samtidigt befriade från fullt ansvar.

– Det kostar alltid att regera, partier som sitter i regering tappar i genomsnitt stöd, det ser man i hela Europa, säger han.

Storlek har betydelse

Martinsson tillägger att SD också gynnas när frågor som partiet har högt förtroende i dominerar samhällsdebatten. Till exempel trygghet, invandring och brottsbekämpning.

Jimmie Åkessons uppmärksammade moskéutspel har inte bidragit till ökningen för SD. Något som Demoskop kan se genom att analysera stödet för SD före och efter utspelet, som ligger ungefär i mitten av mätperioden.

Enligt Demoskop tar SD väljare främst från M och KD.

Mattias Bäckström Johansson under Sverigedemokraternas landsdagar i Västerås i november.

Sverigedemokraternas partisekreterare Mattias Bäckström Johansson gläds över siffrorna och säger att det hänger ihop med att Tidöavtalet börjat leverera.

Hur påverkar det här maktbalansen i Tidösamarbetet?

– Vi har varit tydliga med att storlek har betydelse. Vi vill ha genomslag som står i paritet med vårt valresultat. Vi har också varit tydliga med att vi vill sitta i regering från 2026 om vi får 50 procent tillsammans. Annars blir vi ett oppositionsparti.

Frustration

Att Moderaterna tappar ser Bäckström Johansson inte som ett stort problem. Det viktigaste målet är att Tidöpartierna ska öka och få över 50 procent nästa val.

Martin Borgs, biträdande partisekreterare för Moderaterna.

Moderaternas biträdande partisekreterare Martin Borgs säger att han inte är bekymrad över att det går bra för samarbetspartierna.

– Vi ser inte någon efterfrågan på en vänstersväng hos medborgarna, snarare vill man ha mer av de frågorna vi gick till val på. Det är viktigt för oss.

Borgs säger att resultatet i mätningen ligger i linje med andra mätningar.

Varför tappar ni?

– Vi har sett samma mönster tidigare. När det är en blodig sommar eller uppmärksammade våldsdåd så skapar det en frustration som gynnar Sverigedemokraterna. Den frustrationen kan jag själv känna, att vi måste vända utvecklingen. Men det tar tid innan medicinen verkar.

Tuffa tider i Rosenbad.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.