Efter moskéutspelet – SD fortsätter öka

Det spelar ingen roll vilka kontroversiella förslag Jimmie Åkesson än slänger ur sig.

I Aftonbladet/Demoskops mätning för december ökar stödet för SD och oppositionen fortsätter ha ett övertag över Tidöpartierna.

Det ser ut att bli en lång, kall vinter för statsminister Kristersson och Moderaterna.

Det är bara några veckor kvar till jul vilket märks i politikernas sociala medier. Inte minst Ulf Kristersson har det ordentligt mysigt. I veckan bjöd han in en skolklass för att julpyssla i Sagerska palatset. Media var också inbjudna, för att ingen skulle missa hur mysigt det är på Sagerska nu när Kristersson är statsminister. Nu gäller det för Moderaterna att spela alla kort de har, för det ser allt sämre ut för partiet opinionsmässigt.

Kanske skulle någon invända att det är nästan tre år kvar till nästa val och att vad som helst kan hända, och det är ju sant – om det bara hade handlat om några taskiga opinionssiffror. Men det handlar om så mycket mer nu, nu handlar det om Kristerssons position som högerns statsministerkandidat. Den positionen utmanas just nu och eldas på av de dåliga opinionssiffrorna. Framförallt är det den allt mer växande klyftan mellan SD och M som är ett problem.

Statsminister Ulf Kristersson (M) fick besök av en skolklass från Edsboskolan i Sagerska palatset.

En statsministerutmanare

I Aftonbladet/Demoskops väljarbarometer för december ökar avståndet mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna ytterligare och nu är SD 5,7 procentenheter större än M. Sverigedemokraterna fortsätter att öka och har i december det högsta väljarstödet sedan före pandemin, 22,9 procents väljarstöd. Moderaterna mäter 17,2 procents stöd.

Sverigedemokraterna har under många år haft det uttalade målet att ta över Socialdemokraternas position som det största, samhällsbärande partiet i Sverige. Fram till några år sedan fanns det inte så mycket självförtroende i det projektet. Jimmie Åkesson svarade till exempel att han kunde tänka sig att bli justitieminister i en framtida regering. Att svara statsminister slog honom inte ens då, 2020.

Mycket har förändrats på tre år. Idag svarar Åkesson självklart ”statsminister” på samma fråga. Och hans väljare håller med.

I en mätning som Ekot gjort vill drygt 40 procent av Tidöpartiernas väljare ha Åkesson som statsministerkandidat. Nu kanske den sortens resultat inte är en direkt skräll med tanke på att Sverigedemokraterna nästan är lika stora som regeringspartierna tillsammans i Aftonbladet/Demoskops decembermätning.

Ulf Kristersson må vara statsminister på grund av samarbetet med SD, men trenden i opinionen pekar på att det kan bli svårt för honom att behålla den posten.

Jimmie Åkesson.

Åkesson kan säga vad som helst

Som det ser ut nu är det tre statsministerkandidater som går mot val 2026 – Ulf Kristersson, Magdalena Andersson och Jimmie Åkesson.

Alla tre har sina styrkor och sina svagheter.

Magdalena Andersson är fortfarande ledare för landets största parti och är mycket populär, men har svårt att samla ett regeringsunderlag.

Ulf Kristersson är sittande statsminister och traditionellt är det Moderaterna som bildar och kan samla en regering på högersidan, samtidigt är Moderaterna nu bara tredje största parti.

Jimmie Åkesson har en hängiven följarskara och partiet får regeringserfarenhet genom Tidösamarbetet. Men utan Åkesson är Sverigedemokraterna i dag inte mycket att hänga i julgranen.

Jimmie Åkesson har en särställning i sitt parti som ingen annan partiledare har. Det spelar i stort sett ingen roll vad han säger. Ett exempel på det är den kontrovers han orsakat med sitt uttalande under partiets landsdagar där han bland annat föreslog att riva vissa moskéer och ta bort muslimska religiösa symbolen ur stadsbilden. Till och med SD:s partners i Tidösamarbetet gick ut och fördömde uttalandet, men för SD:s väljare verkar uttalandena inte haft någon betydelse.

SD har varken vunnit eller förlorat opinionsstöd på de radikala uttalandena.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.