Brand i asylboende för ensamkommande flyktingbarn i Boden

Publicerad 2015-09-15

Räddningstjänsten berättar om paniken: ”Det var kaos”

En brand bröt ut i ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Boden i natt.

Ingen skadades allvarligt – men branden orsakade panik bland de boende.

– Folk ville hoppa från sina balkonger, säger Mats Wikman vid räddningstjänsten till NSD.

Räddningstjänst och ambulans var först på plats vid Aleris asylboende för ensamkommande barn- och ungdomar i Boden där en brand bröt ut vid 02:20-tiden natten mot tisdag.

Mats Wikman vid räddningstjänsten uppger för NSD att räddningstjänsten möttes av tumultartade scener när de kom till platsen.

– Det var kaos när vi kom till platsen och folk ville hoppa från sina balkonger. Vi fick försöka lugna ner dem. Det var också svårt när alla skulle ut ur huset samtidigt när vi skulle släcka, säger han.

Tre skadade

Strax före 03 kunde räddningstjänstens inre befäl, Magnus Nilsson, bekräfta för Aftonbladet att branden var släckt. Det var dock under natten oklart om någon skadats i branden.

Tidigt i morse uppgav polisen att ingen var allvarligt skadad och att ingen saknas.

– Det är enstaka som har fått enklare behandling av ambulanspersonal på plats men inga är allvarligt skadade och alla är återfunna. Det har ändå gått förhållandevis bra i all tragedi, säger Veronica Utterström, vakthavande befäl vid polisen i Norrbotten.

Tre personer uppges ha fått lättare rökskador i branden.

Misstänkt mordbrand

Polisen rubricerar händelsen som misstänkt mordbrand.

– I nuläget utgår vi från den rubriceringen så får vi se om man plockar ner den längre fram, säger Utterström.

Platsen spärrades. Under dagen har tekniker undersöka byggnaden för att försöka ta reda på hur branden startade. Vid 14-tiden hade avspärrningarna hävts.

– Det vi har konstaterat att branden inte orsakades av något föremål som kastades in utifrån utan den startade inne på beoendet, säger Kristina Lantto, presskontakt på polisen i Norrbotten.

– Nu återstår det att ta reda på exakt hur branden startat. Bland annat är det en del förhör som återstår.

Enligt polisen finns det ingen känd hotbild mot asylboendet.

Efter lunch var den brandtekniska undersökningen klar. Till NSD säger räddningschefen Bengt Nilsson att branden troligen beror på en olycka och att den startade i en fåtölj eller soffa.

Krisgruppen inkopplad

I samband med branden har kommunens krisgrupp in.

Enligt Aleris hemsida är boendet för barn och ungdomar som är mellan 14 och 18 år gamla. 38 ungdomar bor där för närvarande.

Anna-Carin Söderholm är asylboendets verksamhetschef.

– Vi har våra rutiner kring mediahanteringen och jag kan därför inte svara på några frågor just nu. Räddningstjänsten är på plats och arbetar och har koll på läget, sa hon i natt.

De boende har evakuerats till en närliggande lokal.