Fredspristagare vill se upprättelse för offer

TT

Uppdaterad 2019-02-28 | Publicerad 2018-12-10

Från scenen manade två allvarliga fredspristagare, Nadia Murad och Denis Mukwege, världen att göra mer för dem som utsatts för sexuellt våld i konflikter.

– Låt oss gå samman och kämpa mot orättvisor och förtryck, sade yazidiska Murad vid utdelningen av Nobels fredspris i Oslo rådhus.

Människorättsaktivisten Nadia Murad från Irak och den kongolesiska läkaren Denis Mukwege delar på årets fredspris för sina insatser mot sexuellt våld som vapen i krig och konflikter. Prisutdelningen blev känslosam och högtidlig, de båda pristagarna fick stående ovationer. Båda manade i skarpa ordalag omvärlden att inte enbart fördöma, utan agera, mot de som begår eller sanktionerar sexuellt våld i konflikter.

Återupprätta värdighet?

Murad är yazidiskan som 2014 blev tillfångatagen av extremistgruppen Islamiska staten (IS) och förd till Mosul i Irak. Efter tre månader under slavliknande förhållanden med sexuellt våld och tortyr lyckades Murad fly. Sedan dess har hon ägnat sin tid åt att berätta om det våld kvinnor utsattes för under kriget i hennes hemland samt om minoritetsgruppen yazidiernas situation.

– Detta är dagen då mänskligheten har besegrat terrorismen, dagen då barn och kvinnor som fallit offer för förföljelse har segrat över gärningsmännen och deras förbrytelser, sade 25-åringen men poängterade samtidigt att det enda som kan återupprätta värdigheten hos offren är att förövarna ställs inför rätta.

Gynekologen Denis Mukwege driver sedan slutet av 1990-talet Panzisjukhuset i östra Kongo-Kinshasa. Där har tusentals kvinnor och flickor som utsatts för sexuellt våld i både krig och fred fått vård.

– Jag tillägnar denna utmärkelse alla offer för sexuellt våld runt om i världen, sade 63-årige Mukwege.

– Men det fredspris vi tilldelats får enbart betydelse om det leder till konkreta förändringar för världens offer för sexuellt våld och om fred återupprättas i våra länder.

Mukwege betonade samtidigt det oerhörda mänskliga lidande som ligger till grund för priset i hans fall. I det oroliga Kongo-Kinshasa har hundratusentals kvinnor våldtagits och miljontals dödats.

Starka röster

Norska Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen underströk att sexuellt våld är ett vapen som inte kan accepteras i krigsföring.

– Det är drömmen om att få ett slut på förtrycket som förenar oss när vi i dag hedrar två av de starkaste rösterna i världen, sade hon.