Rikspolischefens innersta krets kände till Mats Löfvings mående

Publicerad 2023-07-07

Rikspolischef Anders Thornberg har bestämt nekat till att han kände till att Mats Löfving var suicidal innan han tog livet av sig i februari.

Men flera personer inom polisen säger att informationen nådde rikspolischefens närmsta krets och källor vittnar om att Mats Löfving fråntogs sitt vapen på grund av psykisk ohälsa – information som uppges ha nått även rikspolischefen.

Den 22 februari presenterades polisens interna utredning om härvan kring Mats Löfving. Slutsatsen från utredaren var att rikspolischef Anders Thornberg borde överväga att skilja regionpolischef Mats Löfving från sin tjänst. Senare samma kväll hittades Mats Löfving död i sitt hem.

Presskonferensen som polisen höll har kritiserats hårt och Arbetsmiljöverket kom under måndagen ut med underrättelse som visar att polisen brustit på flera punkter i arbetsmiljöarbetet.

Polisen ska bland annat överhuvudtaget inte ha bedömt riskerna i arbetsmiljön när man hanterade situationen med Mats Löfving. Dessutom saknas krisberedskap och krisstöd, anser Arbetsmiljöverket.

– När vi inspekterar gör vi det utifrån polisen som arbetsgivare. Det är där vi kan se att det finns brister på systemnivå. De har inte vidtagit de åtgärder man kan förvänta sig, säger enhetschef Ulrika Scholander.

Mats Löfving tog sitt liv efter presskonferensen där Anders Thornberg uppmanades att skilja honom från sin tjänst.

Nekar till att han visste

Nyligen framkom det att skyddsombud uppmärksammat Arbetsmiljöverket om att rikspolischef Anders Thornberg ska ha känt till att Mats Löfving var självmordsbenägen före presskonferensen i februari.

Enligt skyddsorganisationen ska Anders Thornberg ha informerats om Mats Löfvings självmordsbenägenhet en till en och en halv vecka innan presskonferensen den 22 februari. Även facket Polisförbundet ska ha fört fram sin oro tre veckor innan presskonferensen.

Men Anders Thornberg har nekat till att han kände till det.

– Nej, det har naturligtvis visat sig efteråt. Jag har jobbat väldigt hårt tillsammans med myndigheten i det här svåra läget och vet själv vad jag har gjort. Jag har haft många samtal. Vare sig från Mats Löfving själv eller från någon annan har det uttalats att han var självmordsbenägen, sa Anders Thornberg till Aftonbladet i förra veckan.

Aftonbladet har talat med flera ledande personer inom polismyndighetens organisation. Vittnesmål som motsäger den bild Anders Thornberg har gett.

Rikspolischef Anders Thornberg kommenterar rapporten om Mats Löfving på en presskonferens.

Blev orolig

Kjell Ahlin är ordförande för Polisförbundet i region Stockholm. Han hade personliga samtal med Mats Löfving veckorna innan Mats Löfving tog sitt liv efter presskonferensen i februari. Enligt Kjell Ahlin uttryckte sig Mats Löfving på ett sätt som gjorde det tydligt att han övervägde att ta sitt liv.

– Han uttryckte sig på ett sådant sätt att man förstod det, säger Kjell Ahlin.

– Jag mådde dåligt när han satt och flaggade för att det här kommer att gå dåligt.

Samtalet gjorde att Kjell Ahlin blev orolig för Mats Löfving och han förde vidare informationen uppåt i organisationen. Han har aldrig pratat med Anders Thornberg själv om Mats Löfvings mående, men informationen nådde personer i polisledningen.

Att rikspolischefen inte ska ha haft kännedom om att Mats Löfving mådde psykiskt dåligt, ser Kjell Ahlin som osannolikt.

– Ledningen måste också titta varandra i ögonen och fundera på vad de hade kunnat gjort annorlunda, säger Kjell Ahlin.

Polisförbundets ordförande i region Stockholm, Kjell Ahlin. ”Ledningen måste också titta varandra i ögonen och fundera på vad de hade kunnat gjort annorlunda”, säger han.

Tyngs av skuldkänslor

Kjell Ahlin berättar att han själv haft dåligt samvete efter att Mats Löfving dog i februari i år. Han tyngs av skuldkänslor inför det som inträffade.

– Man känner lite skuld i det här. Kunde jag ha gjort något mer? Men jag har kommit fram till att förmodligen så inte är fallet.

– Vi kommer aldrig få tillbaka Mats, men vi måste lära oss av det här. Tystnadskulturen som har smugit sig in i polisen, lojaliteten, den har gått snett.

I polisens interna arbetsmiljörapport över Mats Löfvings död skriver myndigheten att Mats Löfving lämnade in sitt tjänstevapen före presskonferensen.

Men källor inom polisen hävdar att uppgiften om Mats Löfvings överlämnande av vapnet inte stämmer. En centralt placerad källa i organisationen säger att högt uppsatta kollegor till Mats Löfving såg till att han inte hade tillgång till sitt vapen på grund av Mats Löfvings dåliga psykiska mående.

– Det var en försiktighetsåtgärd, säger källan.

Flera av varandra oberoende källor ifrågasätter varför Mats Löfving skulle fråntas vapnet om det inte handlade om psykisk ohälsa. Källorna vill inte framträda med namn av rädsla för repressalier.

Hävdar sekretess

Aftonbladet har begärt ut beslutet om tjänstevapnet samt sökt polisledningen om detta. Men Polismyndigheten anser att beslutet omfattas av sekretess och lämnar inte ut det. Polisens presstjänst står fast vid den beskrivning som finns i arbetsmiljörapporten: Att Mats Löfving lämnat ifrån sig vapnet.

I Arbetsmiljöverkets utredning har myndigheten inte tagit ställning till uppgifterna om rikspolischefens eventuella kännedom om att Mats Löfving var suicidal. I stället har en samlad bedömning gjorts, som alltså visar att det finns brister i polisens arbetsmiljöarbete kring Mats Löfvings död.

Anne Asp är polis och var Mats Löfvings vän. ”Anders Thornberg måste ha varit både blind och döv vid tiden för detta om han inte märkte hur dåligt Mats mådde”, säger hon .

Anne Asp, kommissarie, polis sedan 40 år tillbaka och personlig vän till Mats Löfving, är öppet kritisk till hur Anders Thornberg hanterat händelserna.

– Anders Thornberg måste ha varit både blind och döv vid tiden för detta om han inte märkte hur dåligt Mats mådde, säger hon till Aftonbladet.

Ljuger alltså Anders Thornberg när han säger att han inte kände till att Mats Löfving var självmordsbenägen?

– Ja, jag tror inte att han är sanningsenlig.

”Inte en riktig vän”

Anne Asp är starkt kritisk till att Anders Thornberg gick ut med en egen presskonferens som följde efter att den interna utredningen presenterades, i stället för att fokusera på att ta hand om Mats Löfving – som då fortfarande var i livet.

– Det är helt obegripligt, säger Anne Asp.

– Att kalla sig Mats vän, men ändå inte bry sig om honom. Då är man inte en riktig vän.

Aftonbladet har sökt Anders Thornberg för en kommentar. Polisens presstjänst återkommer med svar skriftlig där rikspolischefen fortsatt nekar till kännedom om Mats Löfvings självmordsbenägenhet.

”Påståendet att Anders Thornberg kände till att Mats Löfving var suicidal stämmer inte”, skriver polisens presstjänst i ett mejl till Aftonbladet.

Efter att Aftonbladet publicerat denna artikel mejlar polisens presstjänst ett uttalande från rikspolischef Anders Thornberg:

”Som tidigare nämnts, hade rikspolischefen inte kännedom om att Mats Löfving var självmordsbenägen. Mats Löfving utsattes för en omfattande medial press, och som framgår av Polismyndighetens arbetsmiljöutredning, erbjöds Mats Löfving stöd och hjälp, bl.a. i form av externt professionellt samtalsstöd. Påståendet att det finns ett beslut om att frånta Mats Löfving sitt tjänstevapen på grund av ”psykisk ohälsa” är direkt felaktigt. Något sådant beslut fattades inte. Mats Löfving lämnade in sitt tjänstevapen, vilket även det framgår av arbetsmiljöutredningen.”