Eleverna måste betala inträde till sin egen skolavslutning

Uppdaterad 2023-06-13 | Publicerad 2023-06-11

Nolhagaskolan i Alingsås.

Niorna på Nolhagaskolan i Alingsås ska fira skolavslutningen i matsalen.

Men de måste själva betala 150 kronor per person.

– Skolan ska vara gratis. Det är sorgligt att vi ska betala inträde för vår egen skolavslutning, säger Elvira Revelj, 16.

Alla fem avgångsklasser i årskurs nio på Nolhagaskolan i Alingsås har redan lagt 1 000 kronor vardera från sina klasskassor, för att betala för avslutningen i skolans matsal.

Nu kräver skolan dessutom eleverna på 150 kronor per person i ”inträde” för avslutningen, som äger rum på onsdagen.

– Jag tycker att det är en orimlig summa för en avslutning i skolmatsalen där vi bara ska äta mat och säga hejdå till varandra. Det mest speciella som händer är väl att vi får cider till maten, säger Elvira.

Nathalie Mjörnemyr, Maja Örtblad och Elvira Revelj.

Elvira och vännerna Nathalie Mjörnemyr, 16, och Maja Örtblad, 15, är upprörda och har konfronterat rektorn om beslutet. De ska då ha fått förklaringen att ”inträdesavgiften” är tradition och att pengarna går till att betala för efterrätten.

De pengar som blir över ska gå till elevrådets kassa. Men enligt Elvira, som själv är elevrådsrepresentant, har elevrådet inte fått någon information om detta.

– Det är inget vi vet om. Dessutom har elevrådet tillräckligt mycket pengar i kassan för att finansiera avslutningen utan att ta ännu mer betalt. Och efterrätten betalas inte av skolledningen utan av arbetslag som består av eleverna själva, säger hon.

”Vissa kanske inte kan betala”

Aftonbladet har sökt Nolhagaskolans rektor, som hänvisar till barn– och ungdomskontoret på Alingsås kommun.

– Eleverna uppmärksammar en viktig fråga. Skolan ska vara avgiftsfri. Vi ska se över våra rutiner framåt och rutinerna gällande årets avslutning, så att ingen behöver betala, säger Helena Balte, förvaltningchef.

Klassen som flickorna går i har tillsammans tjänat ihop pengar för att kunna betala en sista gemensam aktivitet. Men nu får de lägga klasspengarna på inträdesavgifterna till skolavslutningen i stället.

– 150 kronor är mycket pengar. Vissa kanske inte kan betala och vågar säga det till handledarna. Så nu har vi bestämt att betala allas biljetter ur klasskassan, förklarar Elvira.