IDF: Kvinna togs som gisslan – hittats död vid sjukhuset

Uppdaterad 2023-11-17 | Publicerad 2023-11-16

Israels militär säger att en 65-årig kvinna som togs som gisslan av Hamas har hittats död.

Kroppen hittades i närheten av al-Shifasjukhuset i Gaza.

Striderna vid sjukhuset fortsätter – samtidigt som både syre och vatten uppges vara slut.

Följ ämnen
Israel

65-åriga Jehudit Weiss ska ha kidnappats när Hamas gick in i kibbutzen Be'eri den 7 oktober.

Enligt IDF höll kvinnan på att återhämta sig från bröstcancer men fick inte med sig sina mediciner när hon togs till fånga.

Nu ska hennes kropp ha tagits tillbaka till Israel.

IDF uppger att hennes kropp hittades i en byggnad nära al-Shifasjukhuset i Gaza stad.

På samma plats säger IDF att de hittat militär utrustning, bland annat kalasjnikovs.

Den här bilden av israeliska soldater som går omkring på al-Shifa-sjukhusets område kommer från ett filmklipp som släppts av den israeliska militären.

Netanyahu: Det var därför vi gick in

I en intervju med den amerikanska tv-kanalen CBS säger Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att det fanns ”starka indikationer” på att några av gisslan hölls på al-Shifasjukhuset.

Han framhåller det som en av anledningarna till att den israeliska militären gick in där.

– Om de (gisslan) var där så har de tagits därifrån.

Slut på syre och vatten: ”Skriker av törst”

Den militära räd som inleddes under natten till onsdagen fortsatte under torsdagen.

Innan internet och all telekommunikation i Gaza stängdes ner i eftermiddags kom uppgifter om stridsvagnar och bulldozers vid sjukhuset. Lokala journalister uppgav att de hörde skottsalvor.

De israeliska trupperna söker igenom alla utrymmen av sjukhuset, samtidigt som hundratals patienter och sjukvårdspersonal är kvar i byggnaderna.

Det Hamas-styrda hälsodepartementet säger att sjukhuset har slut på syre och vatten och att patienterna ”skriker av törst”.

En israelisk soldat i Gaza City.

Bilder på ”Hamastunnel” släppta

Kritiska röster i omvärlden har satt press på Israel att bevisa att stridande Hamas-medlemmar håller till i, vid eller under vårdinrättningen.

Både Israel och dess allierade USA gör gällande att Hamas har en kommandocentral under sjukhuset och att islamiströrelsen har ett vapenlager där.

Israels militär gick på onsdagskvällen ut med bilder och filmer på olika föremål – Kalasjnikov-gevär, skottsäkra västar, granater och Hamas-munderingar – som man säger bevisar att Hamas har haft en ledningscentral på sjukhuset.

På torsdagen uppgav IDF att de upptäckt ett tunnelschakt och ett fordon fyllt med vapen på al-Shifasjukhusets område.

Bevisen har inte verifierats av någon utomstående part och påståendena tillbakavisas fortsatt av Hamas.

En satellitbild av al-Shifa-sjukhuset i Gaza och dess närområde tagen den 11 november.

Många bedömare håller det som troligt att Hamas, som har ett omfattande tunnelsystem under marken i tätbefolkade Gazaremsan, länge har haft militär verksamhet vid civil bebyggelse.

Innan den israeliska armén inledde räden på onsdagen uppskattade FN-organ att totalt 2 300 personer – patienter, personal och människor på flykt – befann sig på sjukhusområdet.

IDF:s talesman håller upp en skottsäker väst med Hamas symbol som hittades tillsammans med vapen som ska ha hittats i ett medicinskåp vid MRI-avdelningen på sjukhuset al-Shifa.

Flygblad över södra Gaza

Under natten till torsdag sade sig Israel även ha bombat en byggnad i Gaza som tillhör Hamas högste politiska ledare Ismail Haniyeh.

Haniyeh befinner sig sedan flera år tillbaka i Qatar, men enligt Israel har högt uppsatta Hamas-ledare haft byggnaden i fråga som en mötesplats.

På torsdagsmorgonen vittnade Gazabor om hur flygblad släppts över södra Gazaremsan, dit hundratusentals människor sökt sig för att fly undan våldet.

Bombanfallen har fortsatt även i den södra delen och flygbladen väcker oro för än mer omfattande anfall.

Den 7 oktober genomförde Hamas ett terrorangrepp mot Israel där över 200 personer togs i gisslan och omkring 1 200 dödades.

Kartan visar den omringning av Gaza stad som den israeliska militären påstår sig ha genomfört.