Riksåklagaren överklagar snippadomen

Publicerad 2023-03-20

Riksåklagaren Petra Lundh.

Den uppmärksammade snippa-domen överklagas till Högsta domstolen.

Det meddelar riksåklagaren Petra Lundh.

– Jag hoppas på upprättelse. Även för alla andra barns skull, säger den utsatta flickans mamma till Göteborgs-Posten.

Tidigare i år rev hovrätten i Västra Sverige upp en våldtäktsdom mot en 50-årig man.

Flickan hade berättat hur mannen haft fingrarna innanför hennes trosor och fört in sitt finger i hennes snippa. Hovrätten ansåg det också styrkt att han haft sitt finger innanför flickans trosor och inne i snippan men friades ändå från våldtäkt.

Det då rätten menade att det var otydligt vad flickan menade med ordet snippa och om mannens finger varit inne i hennes underliv.

Mamman: ”Ett första steg”

Men det anser inte riksåklagaren.

– Barnets berättelse, med ord och kroppsspråk, kan inte tolkas på annat sätt än att hon menar att mannen har fört in ett finger i hennes könsorgan, säger Petra Lundh i ett pressmeddelande.

Hon menar att mannen bör dömas för våldtäkt mot barn i två fall till fängelse i tre år.

– Jag begär att Högsta domstolen ska undanröja hovrättens dom och lämna målet åter till hovrätten för fortsatt handläggning eftersom hovrätten enligt min uppfattning begått flera fel vid handläggningen, säger hon.

Flickans mamma välkomnar beskedet.

– Det är ett första steg i rätt riktning, så får vi väl se om Högsta domstolen tar upp det eller inte. Men vi känner oss försiktigt positiva, säger hon i en intervju med Göteborgs-Posten.

Slog upp snippa i ordbok

Av domen framgår det att rätten slagit upp ordet snippa i en ordbok för att förstå innebörden av flickans redogörelse. I stället borde de ha rett ut oklarheterna under rättegången, menar kritiker.

– Domstolen har ett ansvar att avhjälpa otydligheter i brottmålsrättegångar. Jag uppfattar att det finns brister i hovrättens agerande i det här fallet. Min bedömning är att domstolarna gör olika, säger Petra Lundh.

Enligt riksåklagaren väcker domen också frågor kring domstolens skyldighet gentemot barn som är utsatta för brott.

– Barnkonventionen är svensk lag sedan 2020. Det innebär att domstolarna är skyldiga att tillvarata barns intressen. Men samtidigt måste domstolarna också vara opartiska. Här ställs dessa två aspekter på sin spets, och det behövs vägledning från HD, säger byråchefen Eva Bloch.

Väckt starka reaktioner

För att Högsta domstolen ska ta upp fallet krävs prövningstillstånd. Ett sådant kan beviljas på två grunder: Antingen måste ärendet ha betydelse för den framtida rättstillämpningen, eller så måste det finnas andra synnerliga skäl.

”Högsta domstolen kommer nu handlägga målet och pröva frågan om prövningstillstånd”, heter det i ett pressmeddelande.

Domen, som Aftonbladet var först med att berätta om, har väckt starka reaktioner.

Över 80 anmälningar har kommit in till Justitieombudsmannen och Svensk ordbok ska se över sin definition av ordet snippa.

I sociala medier har människor delat hashtaggen #jagvetvadensnippaär för att protestera mot hovrättsdomen.

Manifestationen ”Vi vet vad en snippa är” på Medborgarplatsen i Stockholm.