Fick hotmejl kring debatt om Svarte Petter

Uppdaterad 2014-12-18 | Publicerad 2014-12-16

Malin Björk (V) är värd för ett seminarium i eftermiddag om afrofobi i EU-parlamentet – med utgångspunkt för den belgiska svartsminkade tomtefiguren Zwarte Piet.

Efter att det annonserats ut har hon mottagit hundratals hot:

– Jag blir väldigt arg.

I förra veckan skickade organisationen European Network Against Racism ut en inbjudan till ett seminarium i eftermiddag i Europaparlamentet.

EU-parlamentariken Malin Björk (V) ska vara värd.

Direkt därefter sa det bara pang i hennes alla kanaler.

– Ja, det var mer än vad jag hade kunnat ana.

På seminariet ska deltagarna diskutera afrofobi och utgå ifrån den belgiska, holländska och franska julkaraktären Zwarte Piet.

– Det tar avstamp i hela den blackface-debatten. Vad utsätts svarta för? Vilken typ av diskriminering?

”Tar ens energi”

Zwarte Piet är en folkloristisk figur, en mörkhyad betjänt som enligt sägnen jobbar för Sankt Nikolaous.

– Det är vuxna som sminkar sina ansikten med svart smink. Han är också den som bestraffar barn som inte är snälla. Vänner till mig har berättat att de var jätterädda för Zwarte Piet när de var små, säger Malin Björk.

När seminariet blev känt lätt reaktionerna inte vänta på sig.

– Det bara smällde till med hatmejl på Twitter, Facebook och mejlen. En, två tre. Sen kom den 300. Då liksom nöter det på en. Det tar ens energi. Det är precis det som är tanken antar jag.

Det är inte första gången som hon tar emot hot. Förra gången var när hon stoppade utvisningen av Ghader Ghalamer på ett flyg från Östersund.

– Jag tycker att det är tydligt att uttalar man sig feministiskt och antirasistiskt i dag då får man en sådan här lavin.

”Vita arga män”

Förutom att näthatarna önskar Malin Björk alltmöjligt ont så uppger de att Zwarte Piet inte är rasistisk.

– Jag kan känna mig arg på att det ska vara vita arga män som ska tala om för kvinnor om sexism, som ska tala om för svarta européer vad afrofobi är, ska tala om för lesbiska och bögar vad homofobi är. Det kan man inte köpa.

Efter det här har EU-parlamentet valt att öka säkerhetsnivån i samband med seminariet.

– Jag kände att det kan dyka upp figurer där som inte respekterar utgångspunkten för diskussionen som bara är där för att förstöra. Jag vill att det ska vara ett tryggt seminarie. För mig känns det viktigt att genomföra det. Annars vinner de som vill nöta ner en.

– Vi kommer att ge ordet till de svarta aktivister som är där. Sen får vi ta reaktioner på det naturligtvis. Vi får se hur det går.

Hennes stab går också igenom alla hot för att se om det är någonting som de ska gå vidare med till polisen.

Följ ämnen i artikeln