Köpte frysta ärtor – fick rå testpotatis

Uppdaterad 2015-11-04 | Publicerad 2015-11-03

Cirkusen i Findusfabriken är total.

Företaget återkallade fryst spenat för att påsarna kunde innehålla pasta eller lök.

Sedan fick Björn Swedbjer hackad potatis i ärtpåsen.

– Man blir ju mållös, säger han.

Potatisgratäng och köttbullar stod på menyn på måndagskvällen. Men när Björn Swedbjer, 32, och hans sambo öppnade påsen med frysta ärtor de tänkte äta till var innehållet något helt annat.

I Findusförpackningen låg fryst, rå potatis.

– Min sambo blev så paff, hela tallriken var plötsligt full med potatis, säger Björn Swedbjer, som mest skrattade åt den bisarra upptäckten.

Testkörning problemet

Han kontaktade Findus via Facebook, som svarade i ett mejl:

– Självklart ska förpackningen innehålla det som står på den. I samband med att vi har testkört vår nya fabrik i Bjuv har tyvärr ett antal felmärkta produkttester av misstag skickats ut till butik, skriver Findus i mejlet.

Findus skriver också att ”produkten är spärrad och får inte säljas till konsument”. Därför återkallades produkten i början av september.

Men trots detta har ärtpåsarna inte skickats tillbaka till Findus.

– Man blir ju mållös när något sådant här händer. Det är egentligen bara tur att det inte är något allergiproblem. Det är ju rå potatis som inte går att konsumera, säger Björn Swedbjer.

Han har lovats ersättning av Findus.

Lök i spenatpåse

Men det är inte första gången fel mat hamnar i påsarna efter testkörningen i fabriken. Bara några veckor senare i september uppmanade matjätten kunder och butiker att skicka tillbaka hackad spenat.

– Det som har hänt är att andra typer av livsmedel än spenat (t ex pasta, potatis, ärtor och lök), som har använts för testkörningarna, har hamnat i förpackningarna, skriver Findus i det pressmeddelandet.

Vidare skriver företaget att det inte är garanterat att varorna är säkra att äta eftersom maten inte kvalitetstestats.

Stoppade tillbaka potatisen

Detta bekräftas av Annelie Selander, marknads– och innovationsansvarig på Findus.

– Det verkar komma från ett parti som vi har återkallat. Om det här händer ska man kontakta oss eller butiken, säger hon.

Efter att Findus skickat ut meddelandet ska det egentligen läggas in en spärr i kassan. Men detta har uppenbarligen inte skett i det här fallet.

För Björn Swedbjer och hans familj blev det alltså inget grönt till middagen.

– Vi la tillbaka potatisen i påsen och fick hoppa över grönsakerna, säger han.

Följ ämnen i artikeln