Brinner det? Ring handläggaren!

Publicerad 2013-05-08

I Gislaved planeras brandmän kallas handläggare

Hör upp alla barn. Brandman är inte ordet för ert drömyrke. I Gislaveds kommun kan brandmännen i framtiden kallas "handläggare inom samhällsskydd och beredskap".

– Då har man inte mycket att göra om man sitter och funderar på sådant där, säger Alf Linder, brandman på Brännkyrka brandstation.

På brandstationen i Brännkyrka tas namnförslaget emot med ett skratt. De förstår tanken bakom - att titeln ska vara könsneutral och innefatta mer än bara att släcka bränder - men ingen av dem har direkt haft handläggare som ett drömyrke.

– Jag funderar på vad treåringen ska säga. Ska han säga att han vill bli handläggare? säger Alf Linder.

"Rädd att resten av landet ska skratta åt oss"

I Gislaved skrattar de däremot inte. Där har namnförslaget vållat  stor debatt. Brandmännen har sagt ifrån och fackföreningen Kommunal har tagit striden.

– För våra medlemmar handlar det om en yrkesstolthet och identitet, säger May-Britt Reljanovic, sektionsordförande för Kommunal i Gislaved.

– Vi är rädda att resten av Sverige sitter och skrattar åt Gislaveds kommun. Brinner det så ringer man inte en 112-handläggare. Det blir lite av en kuggfråga: Vem ringer du - revisorn, handläggaren eller brandmannen?

I dag blev Anders Axelsson, chef på räddningstjänsten i Gislaved och Gnosjö, nedringd av journalister. Det är han som ligger bakom det omstridda förslaget.

– På ett plan kan jag tycka att reaktionerna är lite överdrivna. Men på något sätt visar reaktionerna också vilken kraft som ligger i den här titeln, säger han.

Mer än bara att släcka bränder

Titelbytet handlar om att bli av med ordet man i slutet av titeln. Men där finns också en annan innebörd. Med de nya titlarna hoppas Anders Axelsson öppna för nya karriärvägar inom yrket. Karriärvägar som lockar människor som kanske inte vill arbeta med att just släcka bränder. Han betonar att en betydligt större del av yrkesutövningen handlar om att förebygga bränder snarare än att släcka dem.

– Vi är nere på procentandelar av procent av vår totala arbetstid där vi verkligen räddar människor ur byggnader. Ändå är det exakt det folk tror att yrket är, säger Anders Axelsson.

Arbetet med titelbytet har pågått sedan i höstas. Om inte Kommunal hade reagerat hade det redan genomförts. Nu väntar ytterligare förhandlingar mellan parterna.

På brandstationen i Brännkyrka skakar de på sina huvuden.

– Namnet är sekundärt. Jag bryr mig inte så mycket om det. Det viktigaste är det vi verkligen gör, säger brandmannen Thomas Lechner.

Vilket ord skulle du vilja ha istället för ordet brandman? Skriv i kommentatorsfältet.