Rikspolischefen om den nattsvarta utvecklingen

1 000 personer rekryteras till gängen varje år

Publicerad 2023-05-02

Tusen personer rekryteras till kriminella gäng varje år.

Rikspolischef Anders Thornberg kan inte längre ge ett svar på när den nattsvarta utvecklingen vänder.

– Så länge det tillkommer tre nya varje dag, och vi inte lyckas stoppa rekryteringen till nätverken, så kommer det fortsätta, säger han.

Sverige befinner sig i ett synnerligen allvarligt läge där den organiserade brottsligheten äter sig in i samhället. Det budskapet lämnade rikspolischef Anders Thornberg på en presskonferens på tisdagsförmiddagen.

Enligt Thornberg kan 30 000 individer kopplas till skjutvapenvåldet och varje dag rekryteras tre nya personer till kriminella gäng.

Värst är det i Stockholm där det just nu pågår tio olika gängkonflikter, men skjutningar inträffar runt om i landet flera gånger i veckan.

– Våldskapitalet är stort och antalet inblandade är skrämmande. Varje dag ansluter tre nya personer till de kriminella miljöerna, ofta barn och unga, säger Anders Thornberg.

Samtidigt hinner polisen inte utreda brotten, det saknas personal och i synnerhet personal med tillräcklig erfarenhet. Situationen leder även till att annan brottslighet inte hinner utredas.

Rikspolischefen Anders Thornberg målade upp en nattsvart bild av året som gått för polisen.

Beslagtagit 100 pistoler och 79 kilo dynamit

Har polisen kontroll över situationen?

– Jag tycker vi har kontroll över situationen, så gott vi kan. Vi är väldigt offensiva i Stockholmsområdet men också i region Syd. Vi har fört hit resurser, ungefär 200 poliser finns roterande i Stockholm. Vi ”blåar” ner stan, vi är ute överallt och har 80–90 platser vi bevakar särskilt.

När vänder utvecklingen?

– Jag kom till polisen för fem år sedan, då sa jag att det skulle ta minst tio år. Men så länge det kommer till tre nya varje dag, tusen om året, och vi inte lyckas stoppa rekryteringen till nätverken kommer det fortsätta.

Polisen har flera pågående särskilda operationer för att stoppa gängen, i Stockholm pågår särskilda insatsen ”Frank”. För att illustrera att den hittills har haft effekt radar Hampus Nygårds, biträdande chef på Noa, upp beslag som Stockholmspolisen gjort sedan juldagen förra året.

  • 100 pistoler
  • 31 automatkarbiner 
  • 66 sprängkapslar
  • 10 handgranater
  • 79 kilo dynamit 

Det viktigaste för att bryta utvecklingen är att det tillsätts fler poliser, något som politikerna är överens om, men också att myndigheter fortsätter att kraftsamla tillsammans, meddelar Thornberg.

I Stockholm pågår tio olika gängkonflikter just nu. Bilden är från december då två tonårspojkar misstänks ha skjutit in genom en lägenhetsdörr i Gubbängen i södra Stockholm.

Självkritisk till hanteringen av Löfving

Under presskonferensen deltog även Fredrik Modigh, HR-direktör på polisen. Detta med anledning av händelserna kring Mats Löfving och Linda Staaf, samt kritik om dålig arbetsmiljö i myndigheten.

Både han och rikspolischefen konstaterar att det finns en tystnadskultur inom polisen, något de ser allvarligt på och ska arbeta med att få bort.

Känner du någon självkritik gällande hanteringen av Löfving och Staaf?

– Jag har funderat jättemycket på vad vi har gjort och vad vi inte gjort. En extern utredare har kommit fram till att vi gjort rätt i sak, men det spelar mindre roll med det fruktansvärda slutet. Jag reflekterar och vi gör just nu en arbetsmiljöutredning. Självklart är vi självkritiska och vi vill ta lärdom av det här. En sådan här fruktansvärd händelse ska aldrig kunna inträffa igen, säger Anders Thornberg.

Fotnot: I en tidigare version av artikeln stod det felaktigt att omkring 900 personer går ut polisskolan varje år, rätt är 900 personer varje termin.