Anitra Steen om vindomen: ”Märkligt ställningstagande”

Publicerad 2023-07-08

Högsta domstolens besked om att danska vinbolaget Winefinder får fortsätta sälja alkohol i Sverige väcker krav på lagändringar.

Tidigare vd för Systembolaget, Anitra Steen, tror inte att domen hotar Systembolaget men hon varnar för att fler bolag nu kan etablera sig för att inta den svenska alkoholmarknaden.

– Det är ett väldigt allvarligt hot, säger Anitra Steen.

Fredagens besked från Högsta domstolen har skapat svallvågor i politiken. Domstolen kom fram till att det danska vinbolaget Winefinder fortsatt ska få marknadsföra och sälja alkohol till svenska kunder.

Anledningen till att Winefinder får fortsätta med sin e-handel till svenskar är i korthet att bolaget är danskt och att det därmed är att ses som import när en svensk kund handlar från sajten.

Socialdemokraterna kräver att lagen nu ändras så att Winefinder inte kan fortsätta med sin verksamhet i Sverige och regeringen har meddelat att man nu analyserar domen.

Anitra Steen, tidigare vd för Systembolaget.

Anitra Steen var vd för Systembolaget under tio år mellan 1999 och 2009, innan dess hade hon suttit i styrelsen under flera år.

Den tidigare vd:n tror inte att domen utmanar monopolet, men hon anser att den öppnar för att fler aktörer vill etablera sig med liknande verksamhet på den svenska alkoholmarknaden.

– Det finns en stor risk för att det här utvecklas ytterligare med fler aktörer. Det är ju ett principiellt ställningstagande och jämställs med privatimport. Så det finns en risk för att det utvecklas i ytterligare negativ riktning, säger Anitra Steen.

– I förhållande till Systembolagets försäljning är det en försvinnande liten del. Men det är ju ett, tycker jag, märkligt ställningstagande man landar i.

Sverige har ett EU-undantag som gör monopolet möjligt.

Snarare än vindomen om Winefinder, tror Anitra Steen att Tidöpartiernas öppning för att tillåta gårdsförsäljning av alkohol kan vara början till slutet för Systembolaget. Inte minst därför att Sveriges undantag inom EU om att få behålla monopolet då skulle vara satt ur spel, enligt Anitra Steen.

– Det är ett väldigt allvarligt hot. Skulle man gå på den linjen, då har man verkligen tagit beslut om att avveckla detaljhandelsmonopolet.

– Alla som producerar alkoholdrycker i Sverige får då rätt att ha ett försäljningsställe kopplad till sin produktionsenhet och det innebär att det tillkommer väldigt många nya försäljningsställen. Det innebär att man kan sälja öl, vin och sprit på svensk mark vid sidan av Systembolaget och det är verkligen att rycka undan fötterna för alkoholpolitiken. Så det är fortfarande det stora hotet.