Schibsteds vd om trakasserierna: ”Anklagelserna är mycket allvarliga”

Uppdaterad 2017-10-27 | Publicerad 2017-10-26

Raoul Grünthal, vd för Aftonbladets ägarbolag Schibsted Media.

Efter anklagelserna om sexbrott mot Aftonbladetprofilen Fredrik Virtanen vittnar flera personer om en kvinnofientlig kultur på tidningen.

Nu kommenterar Raoul Grünthal, vd för Aftonbladets ägarbolag Schibsted Media, uppgifterna.

– Vi har nolltolerans mot trakasserier, säger han.

Efter den uppmärksammade nätkampanjen #metoo har det kommit uppgifter om sexuella trakasserier och kvinnoförtryck på Aftonbladets redaktion. Dessutom har medieprofilen Cissi Wallin anklagat nöjeskrönikören och kolumnisten Fredrik Virtanen för våldtäkt. Därefter har flera andra kvinnor gått ut och beskyllt honom för övergrepp.

Virtanen har tagit timeout, och redaktionen har tillsatt en extern utredning för att kartlägga vad som hänt.

– Vi måste gå till botten så långt som möjligt med det här, för att komma så nära sanningen som det bara går, säger publisher Sofia Olsson Olsén till Aftonbladet Morgon.

”Kultur baserad på respekt”

På torsdagen kommenterade Raoul Grünthal, vd för Aftonbladets norska ägarbolag Schibsted Media, uppgifterna.

– Schibsted är en koncern som står för en god arbetsmiljö och en kultur baserad på respekt och integritet. Vi har nolltolerans mot trakasserier, säger han, och fortsätter:

– Schibsted, ​liksom ​Aftonbladets ledning, ser därför mycket allvarligt på de uppgifter och anklagelser om övergrepp och trakasserier som nu förs fram.

Grünthal ställer sig också bakom initiativet att ta hjälp av oberoende experter.

– Jag har stort förtroende för publisher Sofia Olsson Olsén och hur hon leder tidningen genom denna svåra period. Vi stöttar hennes initiativ att ta in externa utredare och konsulter för att utreda anklagelserna och säkra att Aftonbladet är en bra arbetsplats.

”Känner inte igen mig”

Under onsdagen publicerade både Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter granskningar om Fredrik Virtanen och en kulturen på Aftonbladet.

Susanna Vidlund, ordförande i tidningens fackklubb, uppger att hon inte känner igen sig i beskrivningarna.

– Jag tror att många av händelserna som Dagens Nyheter beskriver kan ligga långt tillbaka i tiden. Under mina drygt två år som fackordförande har jag bara varit med om någon enstaka incident. Men facket jobbar tätt ihop med ledningen för en så bra och jämställd arbetsmiljö som möjligt.

I en intervju med Svenska Dagbladet förnekar Vidlund att redaktionsledningen beskyddar profilerade medarbetare.

– Nej, jag upplever inte det. Jag är ganska ny på min post, och om man vill veta hur det var för 10–15 år sedan så har jag svårt att svara. Som det ser ut i dag så har jag uppfattningen att ledningen inte ser mellan fingrarna bara för att en person är kändis.