Hyresgästen om Mitthems chockhöjning: ”Var ska vi bo?”

Publicerad 2024-01-10

Hyresvärden Mitthem i Sundsvall vill höja hyrorna med 9,54 procent under 2024.

Bostadsbolaget Mitthem i Sundsvall vill chockhöja hyran under 2024.

Det blir den tredje stora höjningen sedan 2020.

– Jag förstår inte var de människor som inte har råd, mig själv inkluderad, ska bo, säger hyresgästen Hana Hudcova.

Hyresvärden Mitthem i Sundsvall har höjt hyran kraftigt de senaste två åren. Nu yrkar bolaget på ytterligare en hyreshöjning – på hela 9,54 procent, något som även Sundsvalls Tidning rapporterat om.

– Vi har ett tuffare läge med stora höjningar på vatten, fjärrvärme, el och räntekostnader. Så det är det som gör att vi och många andra bostadsbolag behöver yrka högre höjningar än man gjort de senaste åren, säger Mitthems vd Lotta Björklund.

Men en sådan höjning innebär en rejäl kostnadsökning för de boende i husen. En av dem som bor i Mitthems lägenheter på Vinkeltået i Sundsvall är Hana Hudcova. Hon är väldigt oroad över att Mitthem ska få igenom höjningen.

– Jag skulle inte ha råd att bo kvar, men jag vet inte vart jag skulle flytta. Jag jobbar inom hemtjänsten och vi går helt enkelt inte runt längre. Min lön har inte höjts tio procent.

2022 landade höjningarna för Mitthems hyresgäster på 1,75 procent och 2023 blev siffran 4,3 procent. Situationen är tuff för många av de boende i området, men även för bostadsbolaget, säger Lotta Björklund.

– Det är klart att vi förstår att det här innebär en tuff situation för våra hyresgäster, samtidigt som jag har ett ansvar för bolaget och bolagets ekonomi.

Flerfamiljshusen vid Vinkeltået som byggdes i slutet av 1940-talet är slitna och i behov av renoveringar. Här bor många med utländsk bakgrund och äldre säger Hana Hudcova, som besökt flera av de äldre i kvarteret genom sitt jobb i hemtjänsten.

– Många har det ganska fattigt. De här lägenheterna där jag bor, de är i ganska dåligt skick. Och det har inte gjorts några renoveringar så länge jag bott här, i drygt tio års tid.

Stambyten på gång

Men Lotta Björklund menar att Mitthem tvärtom satsar mycket av sin budget på större upprustningar och underhåll av sina bostäder. Flera stambyten är på gång men bolaget måste hela tiden göra hårda prioriteringar, säger hon.

– Vi får inte full kostnadstäckning som det är nu med våra kostnader så då behöver vi spara in på annat. Vi får prioritera i vår underhållsbudget.

Men Hana Hudcova har svårt att förstå hur en tioprocentig hyreshöjning kan motiveras. Någon upprustning i hennes hus har pengarna inte räckt till. Nu återstår bara oron över hur hon ska få ekonomin att gå ihop om Mitthem får igenom sitt yrkande.

– Någonstans borde man förstå att låginkomsttagare som jag – var ska vi få pengar ifrån? Jag har i stort sett ingenting att sälja, inte så det skulle räcka till hyra. Jag kan sälja nåt för en hundralapp eller två men det räcker ju inte.

– Vad blir det för liv när man bara ska jobba för att kunna betala hyra och mat? Varför ska man leva över huvud taget?

Ett inledande möte har hållits mellan Mitthem och Hyresgästföreningen, som gett besked om att de kommer bestrida yrkandet. Förhandlingarna är planerade att sätta igång i januari.

Lotta Björklund, vd Mitthem.