Kaos och trängsel väntar på färden till Mellofinalen

Publicerad 2023-03-11

Stockholms pendeltågstrafik har på sistone präglats av kaos.

Inför Mellofinalen avråder SL från att ta pendeltåget – som annars är det rimligaste färdmedlet till Friends Arena.

– Det är hemskt att jobba på sådana tåg, säger tågvärden Rainer Andersson som ska jobba ikväll.

Tusentals människor ska under dagen ta sig ut till Solna och Friends arena för Melodifestivalen. Klockan 14 är det genrep inför storpublik och klockan 20 drar den nästan helt slutsålda finalen igång. Det smidigaste sättet att ta sig dit är vanligtvis med pendeltåg, men så är inte fallet i dag.

– Det är jättestökigt i pendeltågstrafiken och jag vet att det varit trängsel på många ställen, med inställda avgångar som inte har kunnat kommunicerats, säger Andreas Strömberg, presschef på SL.

Den senaste tidens pendeltågskaos bygger på personalbrist, en brist som uppstått på grund av en konflikt kring beslutet att dra ner på tågvärdar.

”Pendeltåget - om inga andra alternativ passar dig”

Vanligtvis rekommenderas det att ta pendeltåg ut till Friends arena, men idag uppmanar SL till det motsatta.

– Vi har gått ut i våra kanaler och uppmanat de resenärer som kan att undvika pendeltåg, och istället ta tunnelbanan eller andra kollektiva färdsätt, säger Andreas Strömberg, presschef på SL.

Kaos i kollektivtrafiken väntar på Mellofinalen i Stockholm eftersom pendeltågen dras med personalbrist efter att man valt att säga upp sina tågvärdar.

SL uppmanar även resenärer att vara ute i god tid, då man måste räkna med att resor kommer ta längre tid. Pendeltågen går redan med färre avgångar än vanligt och några extra tåg för att förebygga problemen inför kvällens final kommer inte kunna sättas in. På sin hemsida meddelar SL att man ska ta pendeltåget – ”om inga andra alternativ passar dig”.

– De förebyggande åtgärder vi kan göra är att rekommendera tunnelbanan. Vid stora arrangemang är det vanligtvis många som vill resa under en kort tid. Då vi har en situation där vi inte kan stärka upp pendeltågstrafiken, måste vi rekommendera andra färdsätt, säger Andreas Strömberg.

Kan bli en tuff kväll

Rainer Andersson, vice ordförande i Seko Pendelklubben och tågvärd är orolig inför dagens evenemang i Solna.

– Vi befarar att det kommer bli problem. SL uppmanar ju resenärerna att välja något annat färdmedel än pendeltåg, det säger väl ganska mycket, säger Rainer Andersson.

Rainer Andersson, viceordförande i Sekos pendelklubb.

Han kommer att jobba på den sträcka som går till Friends arena ikväll och befarar att det kan bli en tuff kväll.

– Om förarna dessutom är ensamma ombord har de svårt att se i kamerorna när det är dags att trycka på knappen. Att bestämma när man ska stänga dörrarna när det är fullt med resenärer som inte får plats på tåget, det är inte så lätt. Man märker det även som tågvärd, säger Rainer Andersson.

Oklart när problemen är över

Den stökiga situationen på pendeln har nu pågått i över en vecka. Initialt kommunicerades att problem skulle vara lösta i början på denna vecka, men problem har fortsatt. När trafiken ska börja gå som vanligt igen vet SL inte i nuläget.

– Jag har ingen prognos på det, MTR har tagit fram en ny plan som ska börja gälla från och med tisdag, där vi ändå hoppas att vi ska kunna tala om för resenärer vilken trafik som går, och att vi inte måste ställa in avgångar akut. Det måste vi komma ifrån, säger Andreas Strömberg, presschef på SL.

Igår gick SL ut och uppmana folk att ta tunnelbanan istället för tåget.