S-kritiken mot Kristerssons snusromantik

Publicerad 2023-09-07

Om statsminister Ulf Kristersson (M) fortfarande var en snusare skulle han välja Göteborgs Rapé, skriver han på instagram.

Det får tidigare socialministern Lena Hallengren (S) att gå i taket.

– Han har det dåliga omdömet att göra reklam för ett snusföretag som är svartlistat av Ukraina.

Regeringen sänker skatten på snus med 20 procent, motsvarande tre kronor per dosa meddelade statsminister Ulf Kristersson (M) på Instagram. Samtidigt avslöjade han att även om han själv inte snusar längre, så är favoriten Göteborgs Rapé.

Det har fått Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, tidigare socialminister Lena Hallengren att reagera, i en kommentar till bilden skriver hon:

”Jag tycker det är anmärkningsvärt att du gör reklam för snus. Att du som är Sveriges statsminister dessutom lyfter ett snus som är svartlistat av Ukraina är faktiskt rakt av osmakligt.”

”Redskap för snuslobbyn”

Till Aftonbladet förklarar hon närmare vad hon menar.

– Man kunde nästan tro att det var en fejkad bild när man läser texten. Men uppenbarligen är det inte så, utan vi har en statsminister som gör reklam för snus och tycker det är bra. Det är orimligt att man som statsminister blundar för riskerna och låter sig vara ett redskap för snuslobbyn.

Ulf Kristersson skriver att allt man kan göra för att minska och undvika rökning är bra, men Lena Hallengren håller inte med om att billigare snus är rätt väg att gå.

– Rökning är bokstavligen livsfarligt. Bara för att snus inte är lika livsfarligt – eller för att vi inte vet lika mycket om hur farligt det är – så är ju inte det bättre.

Svartlistad av Ukraina

Att Kristersson väljer ett enskilt snusmärke att lyfta fram tycker hon också är illa. Framför allt som att Göteborgs Rapé tillverkas av Swedish Match, ägt av tobaksjätten Phillip Morris – som står på Ukrainas svarta lista över företag med verksamhet i Ryssland.

– Han lyfter dessutom i det här fallet ett företag som är svartlistat på grund av sina relationer med Ryssland. Det är inte det lämpligaste det heller. Jag tycker att det är anmärkningsvärt att statsministern gör reklam för snus, att regeringen sänker priset på snus och dessutom att han har det dåliga omdömet att göra reklam för ett snusföretag som är svartlistat av Ukraina.

Svaret: Ingen tvekan om stödet

Aftonbladet har sökt Ulf Kristersson för en kommentar till kritiken. Hans pressekreterare Hanna Strömberg svarar i ett mejl:

”Det råder inga tvivel om statsministerns och hela Sveriges stöd till Ukraina. När statsministern snusade för 30 år sedan var det just Göteborgs Rapé, och det var därför han skrev just den sorten på sin Instagram.”