Gäng åtalas för mord, miljonutpressning, våldtäkt och granatattack

Publicerad 2018-01-26

Åtal har väckts i en stor brottshärva. En 35-årig småbarnspappa avrättades i maj 2017.

– Vårat grundpåstående är att svartsjuka var motivet, säger åklagare Robert Eriksson.

Utöver mordet misstänks en gruppering ligga bakom utpressning för miljoner, våldtäkt och en granatattack mot ett polishus.

Den som polisen tror kastade granaten är död.

Ledaren för gänget har varit polisinformatör, uppger polisen.

En 35-årig småbarnspappa blev skjuten på öppen gatan intill Östra skolan i centrala Katrineholm den 14 maj 2017.

Förbipasserande personer utförde första hjälpen innan mannen fördes till sjukhus, där han senare avled av sina skottskador.

– Vårat grundpåstående är att svartsjuka var motivet, säger Robert Eriksson, chefsåklagare på Åklagarkammaren i Nyköping.

Mordet benämns som en avrättning, mannen träffades av sex skott. Mordvapnet hittades nedgrävt i ett sommarstugeområde två månader senare.

”Mest komplicerade mordutredning vi haft”

Fyra personer åtalas för mord och en person för anstiftan till mord, meddelar åklagare på en pressträff som man kallat till i Nyköping på fredagseftermiddagen.

– Det här är den mest komplicerade mordutredning vi har haft. Dels på grund av antalet misstänkta, som har varit 13 stycken. Nu åtalas sju av dem, för övriga sex har misstankarna avskrivits, säger Lars Liewenborg.

Ingen av de misstänkta har erkänt att de hållit i mordvapnet. DNA-spår från två av de åtalade har påträffats på pistolen.

Över 600 förhör har hållits i mordutredningen och 42 telefoner har tagits i beslag.

Nu väcks åtal mot tio personer som misstänks för att i olika grad ligga bakom mordet och en rad andra brott.

– Det är ett ganska stort ärende för oss.

– I de här olika utredningarna har över 20 personer delgivits brottsmisstanke. Elva personer har varit häktade. Av dessa är det fem personer fortfarande häktade, de som suttit längst sedan juni månad 2017, säger Robert Eriksson, chefsåklagare och förundersökningsledare.

Chefsåklagare Robert Eriksson då polis och åklagare håller en pressträff angående åtal om bland annat allmänfarlig ödeläggelse efter en handgranatsattack mot polisstationen i Katrineholm. Åtalet gäller oäven bland annat mord, grov misshandel, grovt vapenbrott, grov utpressning, penningtvätt, narkotikabrott och våldtäkter.

Mordmisstänkt var polisinformatör

En 40-årig man anses av åklagare vara ledargestalt för den kriminella grupperingen. Han åtalas bland annat för mord, våldtäkt, anstiftan till allmänfarlig ödeläggelse och grov utpressning.

– Vi har fått den uppfattningen att det är han som styr och ställer i den här kriminella kretsen, säger kommissarie Lars Liewenborg.

Det har även visat sig att den 40-årige mannen varit polisinformatör.

– En av de åtalade har under förhör uppgett att han har varit informatör åt polisen, vilket bekräftas i förhör med polisanställda, säger Johan Levin, polismästare och chef för utredningsenheten polisregion Öst.

Kastade handgranat mot polishuset – är död

En handgranat kastades mot entrén av polishuset i Katrineholm på tolvslaget under nyårsnatten mot 2017, vilket rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse.

Polisen säger sig vara nästintill helt säkra på att personen som kastade handgranaten är död. Detta ska ha framkommit under de senaste veckorna.

Personen ska ha erkänt brottet innan han dog.

Explosionen orsakade omfattande skador på polishuset, bilar i närheten och hyresfastigheten mittemot. Detta har inneburit fara för annans liv eller hälsa, skriver åklagare i stämningsansökan.

Åtalet innefattar även våldtäkter, grovt vapenbrott och narkotikabrott. Brotten ska ha begåtts under perioden juli 2014 och maj 2017.

Fem personer sitter häktade för inblandning i mordet. Samtliga är män, utöver 40-åringen är det tre män i 20-årsåldern och en 35-årig man.

Utpressning för mångmiljonbelopp

Den 40-åriga ledargestalten misstänks ha utpressat ett familjeföretag i Katrineholm på nära 13 miljoner kronor, genom att hota måläganden att denne eller närstående personer skulle komma till skada om pengarna inte betalades ut.

– Det är en familj som blivit pressade på 13 miljoner kronor under ett och ett halvt års tid. De här pengarna har spelats bort, säger Lars Liewenborg, chef för roteln för grova brott i Nyköping/Katrineholm.

Åklagare yrkar i första hand på att personen ska dömas för grov utpressning, i andra hand grovt bedrägeri.

Förhandlingarna mot gänget drar i gång den 12 februari i Nyköpings tingsrätt.

Följ ämnen i artikeln