Eslöv vill ha ”nattis” - i barnens hem

Publicerad 2013-01-14

Förskolan flyttar hem till barnen i den skånska kommunen

Om inte barnen kan komma till dagis - låt dagis komma till barnen. Den tanken prövas just nu i Eslövs kommun för familjer som behöver barnomsorg på obekväma tider.

Tanken väcktes efter att folkpartisten Daniel Rhodin motionerat om att införa barnomsorg för barn till föräldrar som arbetar natt.

– Ställer samhället krav på att du ska ta ett arbete måste samhället ställa upp med barnomsorg, säger han.

Personal kommer hem till barnen

Likande lösningar finns i flera svenska kommuner - där föräldrar lämnar barnen på förskolan på kvällen, jobbar natt och sedan hämtar barnen igen på morgonen. Men när Rhodins förslag på "nattis" drogs genom förvaltningen i Eslöv landade tjänstemännen i en egensinnig lösning, rapporterar Skånska Dagbladet på nätet.

– Vi tänker i stället anställa två personer som får gå hem till familjerna och arbeta där, säger Ann-Marie Mattsson, chef för barnomsorgen i kommunen, till tidningen.

Sex barn i kö

Enligt Skånska Dagbladet står just nu sex barn i kö för att få "nattis" - och det låga antalet är en förutsättning för att metoden ska fungera, enligt Rhodin.

– Det är nog någonting som funkar bäst om det är få som behöver hjälp, säger han.

”Stor flexibilitet"

Motionen har godkänts i kommunstyrelsen och ska nu upp i kommunfullmäktige. När personalen står klar att arbeta är ännu oklart. En annan stötesten är om föräldrarna godkänner lösningen - och att personalen vill jobba i barnens hem.

– Vi är tydliga med att det krävs en stor flexibilitet och att man måste vara medveten om att man är i någon annans bostad, säger Mattsson till Skånska Dagbladet.