Experten: Kiev kommer falla inom några dagar

Publicerad 2022-02-26

Kriget är inne på den tredje dagen och flyglarmet ljuder över Kiev.

Enligt den säkerhetspolitiska experten Jan Hallenberg är det bara en fråga om tid innan huvudstaden faller och president Zelenskyj dödas.

– Trots det hjältemodiga motståndet tror jag att Kiev kommer falla inom några dagar, säger han.

Följ ämnen
Ukraina

Under natten och morgonen har hårda strider rapporterats inifrån Kiev. Stadens borgmästare manar till lugn och ber invånare att söka skydd.

– Det säkraste nu är att vistas i skyddsrummen nu, för fienden kommer anfalla från luften, säger han i en video som han publicerat på Telegram.

Ukrainas försvarsdepartement säger att de gör starkt motstånd och att de lyckats mota tillbaka ryska styrkor under natten.

Men det är oklart hur länge till som det ukrainska försvaret kan hålla Ryssland borta. Jan Hallenberg, forskningsledare och expert på utrikes- och säkerhetspolitik vid Utrikespolitiska institutet, säger att han tror att det bara är en tidsfråga innan Kiev faller.

– Det beror på hur mycket motstånd Ukraina lyckas åstadkomma. Det förefaller som att de stoppat en del ryska kolonner, men det finns ytterligare tiotusentals ryska soldater som kan sättas in. Trots det hjältemodiga motståndet tror jag att Kiev kommer falla inom några dagar, säger han till Aftonbladet.

Strategin: Att ta Kiev

Han fortsätter och säger att det varit ett "framgångsrikt motstånd" från Ukrainas sida hittills, men påpekar vikten av att ta militärens information med en ”stor nypa salt”.

– När det kommer till det där med förluster, och antal döda, måste man ta med en stor nypa salt. Framför allt ukrainarna har ett intresse av att säga hur många ryska soldater de lyckats döda, säger Jan Hallenberg.

En vakt står uppställd vid en gränskontroll.

Enligt den information som Hallenberg tagit del av har Ryssland tagit mellan 5 och 10 procent av Ukrainas landyta. Huvudstrategin är att slå mot Kiev.

– Det har inte varit lika framgångsrikt för Ryssland som de hoppats på, men i Kiev sätter de in stora styrkor. Det kallas för ”decapitation”, man hugger huvudet av motståndarna, säger Hallenberg.

Granater samlas ihop i Kiev på lördagsmorgonen.

Hallenberg: Presidenten kan dödas

Under lördagsmorgonen publicerade president Volodymyr Zelenskyj en video där han ses vandra omkring i regeringskvarteren i huvudstaden.

I videon säger han bland annat att man inte ska tro på de falska uppgifterna om att han har flytt staden, samt att han kommer stanna kvar och fortsätta kämpa.

Enligt Hallenberg har Ryssland för avsikt att komma åt regeringen, ta dem till fånga och döda dem.

– Möjligen hade det varit bättre att regeringen flyttar sig och styr landet i exil, men det är inte presidentens strategi, säger Hallenberg.

USA har erbjudit sig att evakuera Ukrainas regering, men samtliga, med Zelenskyj i spetsen, har inte för avsikt att lämna huvudstaden.

– Det är möjligt att de försöker försvara sig, men de kommer bli skjutna. Det är tyvärr den hemska framtid de här människorna har till mötes. Hur hjältemodiga försvararna än är kan de bara hålla ut ett par dagar till, säger Hallenberg.