Domare ställer ultimatum i åtal mot Trump

TT

Publicerad 2024-03-15

Distriktsåklagaren Fani Willis.

En domare i USA kräver att distriktsåklagaren Fani Willis antingen slutar arbeta med ett pågående åtal mot Donald Trump eller avlägsnar den särskilde åklagaren Nathan Wade från fallet.

Beslutet har fattats mot bakgrund av att Willis och Wade har haft en kärleksrelation.

Domaren Scott McAfee har gjort bedömningen att relationen mellan Willis och Wade inte ger upphov till en intressekonflikt som innebär att Willis inte kan fortsätta att arbeta med åtalet, men beskriver det som att relationen är resultatet av ”dåliga beslut”, rapporterar CNN.

Den tidigare presidenten Donald Trump och hans medåtalade har försökt få bort distriktsåklagaren Willis i Fulton County i delstaten Georgia från fallet, på grund av relationen hon haft med Wade. De åtalades advokater har också försökt få hela fallet att läggas ned på grund av Willis påstådda tjänstefel.

Åtalet omfattar flera personer, bland dem Donald Trump, och rör anklagelser om att de har försökt omkullkasta valresultatet i Georgia 2020. I centrum står bland annat ett telefonsamtal där Trump ber delstatens valansvarige att ”hitta” de röster som krävdes för att Trump skulle segra över Joe Biden där.

Willis har bett om att rättegången ska inledas i augusti, bara tre månader före presidentvalet som hålls i november, men domaren har än så länge inte gått med på startdatumet.

Donald Trump ser ut att bli Republikanernas presidentkandidat i valet.