Nobelpris till Alice Munro

avLisa Röstlund, TT

Alice Munro får årets Nobelpris i litteratur.

Motiveringen är väldigt kort: "Den samtida novellkonstens mästare".

Alice Munro föddes 1931 i Wingham i Ontario i Kanada. När hon nu får Nobelpriset i litteratur är det efter att ha varit favorittippad i åratal och efter att slutligen ha satt punkt. När hon i somras, 81 år gammal, tog emot det kanadensiska priset Trillium Book Award för "Brinnande livet", den senaste av hennes novellsamlingar, förklarade hon för tidningen National Post att det kändes väldigt trevligt att sluta med en skräll. Nu blir det med en Nobelskräll.

”Otrolig stilist”

Munros svenska förläggare Johan Hilton på Atlas säger att han är lycklig.

– Det är så jävla bra. Det finns ingen nu levande författare som kan fånga historier med sådant språk.

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg är inte lika entusiastisk:

– Hon berör mig inte. Men hon är en otrolig stilist. Det är berättelserna i sig som är – sådär

Hon tror att Svenska akademien blev överrumplad av kontroverserna kring Mo Yan i fjol och att man därför väljer en mer okontroversiell författare den här gången.

– Det är det jag tycker är tråkigt med henne, säger hon.

Debuterade 1968

Alice Munro debuterade 1968 som novellist, en genre som hon blivit trogen. Redan debuten "Dance of the happy shades" belönades med Kanadas finaste litterära pris. Sedan dess har hon skrivit åtminstone 15 novellsamlingar.

Handlingen är ofta sekundär, desto viktigare är tiden och de precisa detaljerna. Åtskilliga gånger har hon jämförts med Tjechov.

Munro är den trettonde kvinna som tilldelas Nobelpriset i litteratur.

Selma Lagerlöf, Sverige, var den första (1909). De senaste, före Munro, är Herta Müller, Tyskland/Rumänien (2009), Doris Lessing, Storbritannien (2007) och Elfriede Jelinek, Österrike (2004).

Flera böcker på svenska

Munro är den förste kanadensiska författaren som får priset. Saul Bellow, som fick priset 1976, är förvisso född i Kanada men kallas enligt Svenska Akademien för amerikan.

Den som vill läsa Alice Munro på svenska har flera verk att välja bland: "Tiggarflickan", "Jupiters månar", "Kärlekens vägar", "Äpplen eller apelsiner", "Kärlek, vänskap, hat", "Nära hem", "För mycket lycka" och "Brinnande livet".

Fakta: OPCW

OPCW (organisationen för förbud av kemiska vapen) med säte i Haag är inget FN-organ utan ett internationellt samarbetsorgan mellan regeringar för att se till att FN:s kemvapenkonvention efterlevs.

OPCW har 189 medlemsländer. Angola, Egypten, Nordkorea, Sydsudan och Syrien är inte med. Israel och Burma har undertecknat avtalet men ej ratificerat.

Konventionen mot kemiska vapen (1997) innebär ett totalförbud och regelbundna inspektioner. Inspektörerna ska kunna göra utredningar i ett land på ett annat lands begäran.

OPCW har hamnat i fokus i samband med krigsbrotten i Syrien rörande kemvapen. I enlighet med en FN-resolution har OPCW uppdraget att förstöra Syriens kemiska vapenarsenal till mitten av 2014.

Medan relationerna med FN baserats på praktiskt samarbete rörande kontrollen av kemvapenkonventionens efterlevnad så har relationerna med USA varit ansträngda. År 2002 såg USA till att avsätta dåvarande chefen José Bustani eftersom han stod i vägen för USA:s planer på en invasion av Irak.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM