Så många är redo att riskera livet för Sverige

Publicerad 2024-01-13

44 procent är redo att riskera sitt eget liv för att försvara Sverige.

Det visar en ny undersökning från Aftonbladet/Demoskop.

– Det är den skarpa frågan som säger vad människor är beredda att göra, säger Demoskops opinionschef Johan Martinsson.

Alla svenskar måste förbereda sig för ett krig. Det har budskapet varit från både regeringshåll och försvarets talespersoner.

– Har man inte förstått innan att det är väldigt allvarligt, då kanske man har förstått det nu, säger överbefälhavare Micael Bydén i en intervju med Aftonbladet.

Efter ÖB:s ord i har kanske en och annan sett över förrådet hemma. Nu visar en färsk undersökning från Aftonbladet/Demoskop hur många av svenskarna som faktiskt har en beredskap om kriget kom till Sverige.

”Finns viss fatalism”

Johan Martinsson, opinionschef på Demoskop och docent i statsvetenskap.

När det kommer till att förbereda sig för en situation där kriget kommer till Sverige uppger 26 procent av befolkningen att de redan har en beredskap. Ytterligare 38 procent planerar att förbereda sig.

– Det vanligaste är att lagra mat. Olika torrvaror och konserver. Vattenförsörjning är också en stor del. En del säger också att de gjort mentala förberedelser, säger Johan Martinsson, opinionschef på Demoskop.

Om man tittar till hur många som å andra sidan inte har några ambitioner på att göra sig redo för en krigssituation landar siffran på 30 procent.

– De tror verkligen inte på ett angrepp inom Sveriges territorium fysiskt. De anser att det är överdrivet. Ibland finns det också en viss fatalism, att om vi blir angripna så finns det ingen idé att förbereda sig för vi kommer alla dö i alla fall. Här hittar vi även kritik mot politiker och mot media som de menar överdriver hotet, säger Johan Martinsson.

Redo att riskera livet för Sverige

I måndags sa statsminister Ulf Kristersson (M) vid konferensen Folk och försvar att svenska medborgare ska vara redo att ”med vapen i hand, och med livet som insats, försvara Sverige”.

Nästan halva befolkningen redo att göra detta. 44 procent säger att de är beredda att delta i det militära försvaret med fara för eget liv. 18 procent tvekar på frågan och 38 procent är inte redo att göra detta.

– Jag tycker det här kanske är den viktigaste frågan. Det är den skarpa frågan som säger vad människor är beredda att göra. Jag kan inte riktigt tycka att 44 procent är så låg siffra egentligen.

Men att Sverige faktiskt skulle utsättas för ett militärt angrepp inom de närmaste fem åren anses inte sannolikt, anser 81 procent av de som svarat i undersökningen. Att jämföra med är att lika många, 81 procent, ser det som sannolikt att en terrorattack skulle inträffa.

När det handlar om frågan hur troligt det är att man engagerar sig i försvaret säger knappa 20 procent att de troligt skulle vara en del av det militära försvaret. 64 procent uppger att de sannolikt skulle engagera sig i det civila försvaret.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.