Mordåtalad flicka inte psykiskt störd

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2023-01-20

Förhandlingen i Solna tingsrätt återupptas den 26 januari. Arkivbild.

Den tonårsflicka under 18 år som står åtalad för mord på sin lillebror i Vällingby i västra Stockholm i somras lider inte av en allvarlig psykisk störning, enligt ett rättspsykiatriskt utlåtande.

Flickan har inte begått gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning och inte heller led hon av en sådan störning vid undersökningstillfället, enligt utlåtandet från Rättsmedicinalverket.

Det saknas därmed förutsättningar att överlämna flickan till rättspsykiatrisk vård vid en fällande dom.

Det var den 16 juli 2022 som polisen larmades till en fastighet i Vällingby och tonårsflickan greps misstänkt för mordförsök. Dagen efter avled offret, ett barn under 15 år, som åklagaren bekräftar är flickans lillebror.

Åklagare Josefina Yalo åtalade i mitten av november flickan för mord.

– Jag gör gällande att jag har tillräckligt mycket bevisning för att kunna styrka att det funnits uppsåt att döda, sade hon när hon lämnade in mordåtalet.

Åklagaren har i andra hand yrkat att flickan ska dömas för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död. Detta då gärningen, enligt stämningsansökan, varit ”livsfarlig och den tilltalade visat synnerlig hänsynslöshet samt råhet”.

Enligt Dagens Nyheter hade både polisen och socialtjänsten fått upprepade larm om att flickan haft svårigheter att hantera sin aggressivitet.

Huvudförhandlingen i Solna tingsrätt är planerad att fortsätta 26 januari.

Följ ämnen i artikeln